Sałatka Cezar - klasyczna z dodatkiem sardynek | Przepisy.pl pixel

Sałatka Cezar - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
464 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

234 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

329 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

3 łyżki

0.5 sztuki

3 sztuki

50 gramów

2 łyżki

20 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę dokładnie umyj, osusz i porwij na mniejsze części.

Sałatka Cezar - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Jajka pokrój na cząstki.

Sałatka Cezar - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem i startym serem.

Sałatka Cezar - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Parmezan pokrój w cienkie płatki.

Sałatka Cezar - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Sałatę, jajka, sardynki oraz parmezan przełóż do salaterki, polej sosem i posyp grzankami.

Sałatka Cezar - VIDEO - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Cezar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Cezar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Cezar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Cezar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Cezar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Cezar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Cezar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka Cezar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka Cezar - VIDEOSałatka Cezar - VIDEO

Obowiązkowa pozycja w menu prawie każdej restauracji. Znana ze względu na prostotę i szybkość przygotowania. Sałatka cezar to bezpieczna opcja, której wybór pozwoli uniknąć Ci kulinarnej katastrofy. Czy kiedykolwiek doświadczyłeś sytuacji, że przystawka wyszła nie tak, jak się spodziewałeś? Sałatka cezar uratuje Cię z każdej kuchennej opresji!

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które cenią sobie proste i sprawdzone przepisy. Składniki, których potrzebujesz do zrobienia sałatki cezar, zazwyczaj znajdziesz w swojej lodówce. Potrzebujesz sałaty rzymskiej albo lodowej, jajek, sera – najlepiej parmezanu – oraz składników sosu, czyli jogurtu naturalnego i majonezu. Wszystko możesz ze sobą wymieszać i polać sosem lub ułożyć kompozycję na talerzu oraz podać sos osobno w sosjerkach. Sałatka cezar dzięki naszemu oryginalnemu przepisowi zawsze wyjdzie pyszna!

Na jaką okazję?

Sałatka cezar to idealna propozycja na pyszną kolację albo drugie śniadanie, które możesz zabrać ze sobą do pracy. To też dobry pomysł, gdy nadejdą niespodziewani goście, a nie masz czasu na przygotowanie skomplikowanego dania.

Czy wiesz, że?

Za twórcę kultowej sałatki greckiej uznaje się włoskiego kucharza Casera Cardiniego. Na początku XX wieku był on zmuszony stworzyć sałatkę z produktów, które miał akurat pod ręką. Coś z niczego? Przykładem jest sałatka cezar!

Dla urozmaicenia:

Do sałatki cezar warto dorzucić grzanki, które z łatwością zrobisz samodzielnie w domu. Wystarczy pokroić kilka kromek chleba w kostkę i wrzucić na patelnię. Podsmaż lekko grzanki, uważając, żeby ich nie spalić. Ciepłe grzanki wymieszaj z sałatką i podawaj od razu.