Sałatka z pieczonych buraków i sera blue video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z pieczonych buraków i sera blue - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

heart
306 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

576 osób wydrukowało

Pobierz pdf

434 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

1 opakowanie

150 gramów

100 gramów

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki dokładnie umyj. Skrop odrobiną oliwy i posyp solą morską. Następnie zawiń w folię aluminiową, piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez godzinę. Odstaw do ostygnięcia.

Sałatka z pieczonych buraków i sera blue - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i odrobiną wody. Dopraw octem i miodem.

Sałatka z pieczonych buraków i sera blue - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Wystudzone buraki obierz ze skórki, pokrój w paski i połącz z orzechami. Na talerzu ułóż liście cykorii, następnie połóż buraki z orzechami oraz liście zielonej sałaty.

Sałatka z pieczonych buraków i sera blue - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Pokrusz ser i posyp nim wierzch sałatki. Całość polej przygotowanym wcześniej sosem sałatkowym Knorr.

Sałatka z pieczonych buraków i sera blue - VIDEO - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

33

Opinie o przepisie

  • Agata Mendak

    Agata Mendak , 14.03.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Mendak

    Agata Mendak , 14.03.2016

    jeszcze nie jadłam ale brzmi baaardzo pysznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 26.08.2015

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafaelo Dylewski

    Rafaelo Dylewski , 26.08.2015

    Tak zaczynamy jedzenie patrząc na potrawę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Pisula

    Krystyna Pisula , 26.08.2015

    I powinny świetnie pasować do naszego organizmu :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lilianna Ewa Turajska

    Lilianna Ewa Turajska , 26.08.2015

    Prosze podac, najpierw degustacja potem werdykt, spoko przez kogos zrobione zawsze lepiej smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Large

    Renata Large , 26.08.2015

    Jeszcze lepsza jak ktoś zrobi i postawi na stole.Pychota.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Łoziński

    Wojtek Łoziński , 26.08.2015

    no przeca

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Matlak

    Edward Matlak , 26.08.2015

    teraz główne na wygląd ,ale z piękna się człowek nie na je

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz Stelmaszczyk

    Mateusz Stelmaszczyk , 26.08.2015

    Ser "blue" :S

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Pasternak

    Małgorzata Pasternak , 26.08.2015

    Tak , wygląda apetycznie i tak właśnie smakuje jest pyszna i delikatna :):):)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Slawek Stolarczyk

    Slawek Stolarczyk , 25.08.2015

    Super jedzonko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Grzeszczyk

    Monika Grzeszczyk , 25.08.2015

    Cudownie ...... mniam mniam mniam :) Pozdrawiam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Wojciechowska

    Elżbieta Wojciechowska , 25.08.2015

    jedno i drugie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksander Fokin

    Aleksander Fokin , 25.08.2015

    Oczywiście!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Zarzycki

    Artur Zarzycki , 25.08.2015

    Oby tylko - jak to często bywa - forma (i nazwa takoż!) nie przerosła treści! ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sabina Anna Wojtinska

    Sabina Anna Wojtinska , 25.08.2015

    Podobnie jak ja ☺estetycznie ale schludnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Zybała

    Edward Zybała , 25.08.2015

    A co powinno być na pierwszym miejscu? Wygląd czy smak?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ana Kwiecieñ

    Ana Kwiecieñ , 25.08.2015

    tutaj sie wszystko moze zdazyc......niedlugo bedzie zupa szamponowa a na przystawke likier z 3 rodzai mydla w plynie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Koczorowska

    Grazyna Koczorowska , 25.08.2015

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Walaszek

    Anna Walaszek , 25.08.2015

    FRANCUZI ROBIĄ TAKĄ SAŁATĘ Z BURACZKÓW.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Krzykawska

    Edyta Krzykawska , 25.08.2015

    kocham ten ser polecam Lazur

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Wojciechowska

    Janina Wojciechowska , 25.08.2015

    Napewno smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Krefta

    Urszula Krefta , 25.08.2015

    Nie lubię gdy potrawa jest za bardzo wygarnirowana. Wszystko jest rzeczą gustu :) W ogóle tak mam, że cenię sobie prostotę. Niby ładne to,to na talerzu, ale do jedzenia mnie bynajmniej nie zachęca :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Bockenheim

    Stanisław Bockenheim , 25.08.2015

    To już pieczemy rodzime buraki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula Lukaszyk

    Ula Lukaszyk , 25.08.2015

    Zgadzamy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Góra

    Jan Góra , 25.08.2015

    Ja lubię bigos-ale bez kapusty

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Kozakiewicz

    Hanna Kozakiewicz , 25.08.2015

    Miam ślinka leci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Fortuna

    Grazyna Fortuna , 25.08.2015

    Smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Woźniak

    Mariusz Woźniak , 25.08.2015

    Ewelinko jak przez ciebie przygotowana to musi byc pyszna,a wyglada apetycznie,Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pieczonych buraków i sera blue - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pieczonych buraków i sera blue - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pieczonych buraków i sera blue - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pieczonych buraków i sera blue - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pieczonych buraków i sera blue - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pieczonych buraków i sera blue - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pieczonych buraków i sera blue - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pieczonych buraków i sera blue - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pieczonych buraków i sera blue - VIDEOSałatka z pieczonych buraków i sera blue - VIDEO

Sałatka z pieczonych buraków i sera blue to smaczna i elegancka przekąska, pasująca na wiele okazji. Jest odpowiednia zarówno jako wytrawna przystawka podczas przyjęcia, jak i dodatek do obiadu czy propozycja na drugie śniadanie. Potrawa nabiera wyrazistości i ostrości głównie za sprawą sera blue. Możesz dodać do niej więcej niż jeden rodzaj sałaty, na przykład lodową, rzymską i rukolę. Sałatka z pieczonych buraków i sera blue najlepiej prezentuje się zaserwowana w głębokich talerzach, w towarzystwie zapieczonych bagietek z oliwą i aromatycznymi ziołami. Sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie, jak również jako dodatek warzywny do mięsa, szczególnie kurczaka z grilla lub karkówki. Kiedy serwujesz ją jako jeden ze składników dania głównego, nie zapomnij także o ziemniakach zapiekanych w ziołach, kaszy gryczanej czy frytkach. Opcjonalnie, użyj do dekoracji całości kiełków brokułów. Twórz własne kombinacje, inspirując się naszym przepisem. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią. Życzymy smacznego.