Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

34 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 sztuk

5 sztuk

6 łyżek

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

3 garść

1 sztuka

6 sztuk

3 łyżki

30 gramów

0.5 pęczka

2 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz w gorącej wodzie (250 ml) i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odsącz je i pokrój w cienkie paski, wywar zachowaj.

Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę, pomidory w cienkie paski i przesmaż razem na połowie oliwy, dodaj grzyby. Następnie wsyp zawartość opakowania Knorr, wlej grzybowy wywar i gotuj ok. 15 minut, do momentu gdy kasza będzie miękka. Na koniec dodaj śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.

Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos balsamiczny Knorr według wskazówek umieszczonych na opakowaniu wykorzystując pozostałą oliwę z suszonych pomidorów. Buraka pokrój w cienkie plasterki, liście szpinaku osusz, ser pokrój na mniejsze kawałki a pomidorki pokrój na połówki. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie krążki.

Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - Krok 3

Krok 4

Gotowe kaszotto starannie nałóż na środek talerza a po środku przygotuj miejsce na sałatkę. W środek „kopczyka” nałóż liście szpinaku, buraka, ser, cebulę oraz pomidorki.

Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - Krok 4

Krok 5

Całość polej przygotowanym sosem, posyp kiełkami i podawaj.

Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Z pewnością kawałki chrupiącej ziołowej bagietki będą doskonałym dodatkiem do tego dania.

1

Opinie o przepisie

  • Monika Szuptarska

    Monika Szuptarska , 21.01.2021

    Suupeeeer

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszottoSałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto

Przepis na sałatkę z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto to danie oryginalne i bardzo kolorowe, które zachwyca jednocześnie smakiem, wyglądem i aromatem. Potrawa warta wypróbowania!

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi nieoczywiste połączenia smaków. Ten przepis z pewnością zagości w Twoim menu na dłużej!

Na jaką okazję?

Sałatka na bazie kaszotto, buraków, szpinaku i suszonych grzybów to znakomita potrawa lunchboxa, którego zabierzesz ze sobą do pracy.

Czy wiesz, że?

Szpinak to przepyszne zielone warzywo, które dostarcza ogromną ilość wartości odżywczych. Pochodzi ze środkowo-zachodnich terenów Azji, a znany był już Persom w VI w.

Dla urozmaicenia:

Sałatka komponuje się dobrze nie tylko z pieczonym burakiem, kaszotto i liśćmi szpinaku, ale tez z fetą, która nada daniu śródziemnomorskiego akcentu.