Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto
łatwe
13 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
5 sztuk
5 sztuk
6 łyżek
1 opakowanie
1 opakowanie
1 sztuka
3 garść
1 sztuka
6 sztuk
3 łyżki
30 gramów
0.5 pęczka
2 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby namocz w gorącej wodzie (250 ml) i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odsącz je i pokrój w cienkie paski, wywar zachowaj.

Krok 2
Cebulę pokrój w kostkę, pomidory w cienkie paski i przesmaż razem na połowie oliwy, dodaj grzyby. Następnie wsyp zawartość opakowania Knorr, wlej grzybowy wywar i gotuj ok. 15 minut, do momentu gdy kasza będzie miękka. Na koniec dodaj śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.

Krok 3
Przygotuj sos balsamiczny Knorr według wskazówek umieszczonych na opakowaniu wykorzystując pozostałą oliwę z suszonych pomidorów. Buraka pokrój w cienkie plasterki, liście szpinaku osusz, ser pokrój na mniejsze kawałki a pomidorki pokrój na połówki. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie krążki.

Krok 4
Gotowe kaszotto starannie nałóż na środek talerza a po środku przygotuj miejsce na sałatkę. W środek „kopczyka” nałóż liście szpinaku, buraka, ser, cebulę oraz pomidorki.

Krok 5
Całość polej przygotowanym sosem, posyp kiełkami i podawaj.


Dobra rada:
Z pewnością kawałki chrupiącej ziołowej bagietki będą doskonałym dodatkiem do tego dania.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto
Przepis na sałatkę z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto to danie oryginalne i bardzo kolorowe, które zachwyca jednocześnie smakiem, wyglądem i aromatem. Potrawa warta wypróbowania!
Dla kogo?
Dla każdego, kto lubi nieoczywiste połączenia smaków. Ten przepis z pewnością zagości w Twoim menu na dłużej!
Na jaką okazję?
Sałatka na bazie kaszotto, buraków, szpinaku i suszonych grzybów to znakomita potrawa lunchboxa, którego zabierzesz ze sobą do pracy.
Czy wiesz, że?
Szpinak to przepyszne zielone warzywo, które dostarcza ogromną ilość wartości odżywczych. Pochodzi ze środkowo-zachodnich terenów Azji, a znany był już Persom w VI w.
Dla urozmaicenia:
Sałatka komponuje się dobrze nie tylko z pieczonym burakiem, kaszotto i liśćmi szpinaku, ale tez z fetą, która nada daniu śródziemnomorskiego akcentu.