Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
39 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 sztuk

5 sztuk

6 łyżek

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

3 garść

1 sztuka

6 sztuk

3 łyżki

30 gramów

0.5 pęczka

2 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz w gorącej wodzie (250 ml) i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odsącz je i pokrój w cienkie paski, wywar zachowaj.

Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę, pomidory w cienkie paski i przesmaż razem na połowie oliwy, dodaj grzyby. Następnie wsyp zawartość opakowania Knorr, wlej grzybowy wywar i gotuj ok. 15 minut, do momentu gdy kasza będzie miękka. Na koniec dodaj śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.

Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos balsamiczny Knorr według wskazówek umieszczonych na opakowaniu wykorzystując pozostałą oliwę z suszonych pomidorów. Buraka pokrój w cienkie plasterki, liście szpinaku osusz, ser pokrój na mniejsze kawałki a pomidorki pokrój na połówki. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie krążki.

Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - Krok 3

Krok 4

Gotowe kaszotto starannie nałóż na środek talerza a po środku przygotuj miejsce na sałatkę. W środek „kopczyka” nałóż liście szpinaku, buraka, ser, cebulę oraz pomidorki.

Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - Krok 4

Krok 5

Całość polej przygotowanym sosem, posyp kiełkami i podawaj.

Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Z pewnością kawałki chrupiącej ziołowej bagietki będą doskonałym dodatkiem do tego dania.

1

Opinie o przepisie

  • Monika Szuptarska

    Monika Szuptarska , 21.01.2021

    Suupeeeer

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszottoSałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto

Przepis na sałatkę z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto to danie oryginalne i bardzo kolorowe, które zachwyca jednocześnie smakiem, wyglądem i aromatem. Potrawa warta wypróbowania!

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi nieoczywiste połączenia smaków. Ten przepis z pewnością zagości w Twoim menu na dłużej!

Na jaką okazję?

Sałatka na bazie kaszotto, buraków, szpinaku i suszonych grzybów to znakomita potrawa lunchboxa, którego zabierzesz ze sobą do pracy.

Czy wiesz, że?

Szpinak to przepyszne zielone warzywo, które dostarcza ogromną ilość wartości odżywczych. Pochodzi ze środkowo-zachodnich terenów Azji, a znany był już Persom w VI w.

Dla urozmaicenia:

Sałatka komponuje się dobrze nie tylko z pieczonym burakiem, kaszotto i liśćmi szpinaku, ale tez z fetą, która nada daniu śródziemnomorskiego akcentu.