Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

18 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 sztuk

5 sztuk

6 łyżek

1 sztuka

3 garść

1 sztuka

6 sztuk

3 łyżki

30 gramów

0.5 pęczka

2 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz w gorącej wodzie (250 ml) i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odsącz je i pokrój w cienkie paski, wywar zachowaj.

Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę, pomidory w cienkie paski i przesmaż razem na połowie oliwy, dodaj grzyby. Następnie wsyp zawartość opakowania Knorr, wlej grzybowy wywar i gotuj ok. 15 minut, do momentu gdy kasza będzie miękka. Na koniec dodaj śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.

Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos balsamiczny Knorr według wskazówek umieszczonych na opakowaniu wykorzystując pozostałą oliwę z suszonych pomidorów. Buraka pokrój w cienkie plasterki, liście szpinaku osusz, ser pokrój na mniejsze kawałki a pomidorki pokrój na połówki. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie krążki.

Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - Krok 3

Krok 4

Gotowe kaszotto starannie nałóż na środek talerza a po środku przygotuj miejsce na sałatkę. W środek „kopczyka” nałóż liście szpinaku, buraka, ser, cebulę oraz pomidorki.

Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - Krok 4

Krok 5

Całość polej przygotowanym sosem, posyp kiełkami i podawaj.

Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Z pewnością kawałki chrupiącej ziołowej bagietki będą doskonałym dodatkiem do tego dania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszottoSałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto

Przepis na sałatkę z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto to danie oryginalne i bardzo kolorowe, które zachwyca jednocześnie smakiem, wyglądem i aromatem. Potrawa warta wypróbowania!

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi nieoczywiste połączenia smaków. Ten przepis z pewnością zagości w Twoim menu na dłużej!

Na jaką okazję?

Sałatka na bazie kaszotto, buraków, szpinaku i suszonych grzybów to znakomita potrawa lunchboxa, którego zabierzesz ze sobą do pracy.

Czy wiesz, że?

Szpinak to przepyszne zielone warzywo, które dostarcza ogromną ilość wartości odżywczych. Pochodzi ze środkowo-zachodnich terenów Azji, a znany był już Persom w VI w.

Dla urozmaicenia:

Sałatka komponuje się dobrze nie tylko z pieczonym burakiem, kaszotto i liśćmi szpinaku, ale tez z fetą, która nada daniu śródziemnomorskiego akcentu.