Schab grzybami pachnący

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

35

548 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

650 osób wydrukowało

Pobierz pdf

596 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

200 gramów

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

1 szczypta

50 mililitrów

3 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek rozetrzyj. Grzyby mocz w gorącej wodzie do momentu, kiedy zrobią się miękkie, a następnie drobno posiekaj. Boczek podsmaż na patelni do chwili wytopienia się tłuszczu. Dodaj cebulę, grzyby oraz czosnek.

Schab grzybami pachnący - Krok 1

Krok 2

Farsz dopraw szczyptą czarnego pieprzu i odrobiną soli. Ser pleśniowy pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce. Dodaj bułkę tartą i wbij jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeżeli powstały farsz okaże się zbyt wilgotny, dodaj jeszcze jedną łyżkę bułki tartej.

Schab grzybami pachnący - Krok 2

Krok 3

Schab umyj i oczyść z błonek. Następnie natnij go z wierzchu na głębokość około dwóch centymetrów, po czym przekręć na bok i powtórz czynność. Schab należy delikatnie naciąć z czterech stron, nie docinając w środku do końca. Natrzyj mięso Przyprawą do karkówki Knorr.

Schab grzybami pachnący - Krok 3

Krok 4

Sparz liście kapusty włoskiej. W powstałych w schabie nacięciach umieść farsz.

Schab grzybami pachnący - Krok 4

Krok 5

Całość zawiń w sparzone liście kapusty, po czym umieść w woreczku do pieczenia (załączonym do opakowania Przyprawy do karkówki Knorr, ściśle zroluj i zepnij dołączonymi klipsami. Piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Schab grzybami pachnący - Krok 5
18

Opinie o przepisie

  • Magdalena Kowalska

    Magdalena Kowalska , 16.02.2016

    Mocno grzybowy, soczysty schab ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Izydorczyk

    Ewelina Izydorczyk , 27.12.2015

    W razie czego ze zwykłą kapustą też wyjdzie ;-) Sos rzeczywiście się przydaje. Ogólnie dobre.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Dzióbek

    Łukasz Dzióbek , 26.11.2015

    dobre☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Wojtowicz

    Bogdan Wojtowicz , 07.09.2015

    leprze jest jeśli sie dorobi sos

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzanna Brizinska Sobczak

    Marzanna Brizinska Sobczak , 18.06.2015

    To jest dobre...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Herc

    Julia Herc , 20.09.2011

    omomommo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Wilkowska

    Halina Wilkowska , 18.09.2011

    musza byc prawdziwe grzyby a nie trujaki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Wilkowska

    Halina Wilkowska , 18.09.2011

    a toc to smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Pabianek

    Weronika Pabianek , 18.09.2011

    zależy od tego co się robi :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Zasadzka

    Anna Zasadzka , 18.09.2011

    a lećcie, ja idę do restauracji ;-P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Orlowicz-Kowalik

    Katarzyna Orlowicz-Kowalik , 18.09.2011

    dziś oby jak najmniej !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Czepas

    Magdalena Czepas , 18.09.2011

    zalezy,co sie gotuje.Ale tak do 30 minut przygotowania

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jakub Mieszczak

    Jakub Mieszczak , 18.09.2011

    Gulasz wołowy w aksamitnym sosie cebulowym.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 18.09.2011

    @Jakub, a co przygotowujesz?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jakub Mieszczak

    Jakub Mieszczak , 18.09.2011

    Dzisiejszy obiad jakieś 4 godziny, ale warto :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michal Mralkovsky

    Michal Mralkovsky , 18.09.2011

    2-3h

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 18.09.2011

    @Wiesława, Twoja rodzina musi być zachwycona! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja  Cichawa

    Patrycja Cichawa , 18.09.2011

    ok 40minut.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab grzybami pachnący - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab grzybami pachnący - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab grzybami pachnący - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab grzybami pachnący - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab grzybami pachnący - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab grzybami pachnący - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab grzybami pachnący - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab grzybami pachnącySchab grzybami pachnący

Z kawałka mięsa schabowego przygotujesz wiele różnych potraw. Doskonale nadaje się na kotlety, równie dobrze smakuje pieczone lub duszone. Przepis na schab grzybami pachnący to danie, które sprawdzi się w szczególności w sezonie jesiennym. Tym, co wyróżnia to danie na tle innych jest bogaty w składniki farsz. Boczek doskonale połączy się z grzybami i serem pleśniowym o aksamitnej konsystencji. Oprócz suszonych, do farszu możesz dodać też świeże grzyby – kurki, prawdziwki lub pieczarki. Aby nadzienie wypełniło mięso równomiernie, najpierw natnij schab z czterech stron, a dopiero później nafaszeruj. Zawinięcie w liście kapusty włoskiej uchroni mięso przed wysuszeniem i nada mu dodatkowy posmak. Upiecz je w woreczku lub rękawie do pieczenia – schab będzie miał intensywny, świeży zapach, zachowa też odpowiednią soczystość i kruchość. Danie z tego przepisu jest warte polecenia dla wszystkich fanów kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu. Gotowe podawaj z zasmażaną kapustą lub domowymi buraczkami. Schab można też jeść jako dodatek do chleba, pokrojony w cieńsze plastry. Koniecznie wypróbuj ten przepis. Pobierz listę składników i do dzieła.