
Składniki
2 kilogramy
1 opakowanie
3 łyżki
25 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Schab bez kości umyj i osusz grubym ręcznikiem, natrzyj przyprawami z opakowania Fix Knorr.

Krok 2
Delikatnie roztop margarynę. Jabłka obierz, wykrój pestki i pokrój w cząstki.

Krok 3
Do rękawa do pieczenia włóż schab, wlej margarynę i dodaj jabłka. Wszystko szczelnie zamknij, wymieszaj i odstaw na około 1 godzinę.

Krok 4
Schab wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 1,5 godziny.

Krok 5
Po 90 minutach wyjmij schab i pokrój w plastry, ułóż na półmisku razem z upieczonymi jabłkami i polej sosem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab pieczony
Chcesz przyrządzić mięso, które będzie jednocześnie miękkie, aromatyczne i łatwe w przygotowaniu? Ten przepis pomoże ci przygotować właśnie takie danie. Schab pieczony w jabłkach może już niedługo stać się Twoim daniem popisowym. Jeśli nie wiesz, w czym tkwi sekret aromatycznego mięsa – oto on: zanim włożysz schab do piekarnika, natrzyj go przyprawami. Możesz dobrać takie, które lubisz najbardziej – połączyć na przykład majeranek z czubricą czy rozmaryn z czosnkiem. Później włóż mięso do worka do pieczenia i zalej margaryną wymieszaną z pokrojonymi jabłkami. Mięso zostawione w ten sposób na dwie, czy trzy godziny przesiąknie przyprawami, stanie się miękkie i soczyste oraz nabierze słodkawego posmaku od jabłek. Teraz wystarczy tylko schab upiec, podać na gorąco i obserwować błogie miny zachwyconych gości.