Schab pieczony z żurawiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab pieczony z żurawiną

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

3

heart
10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

50 gramów

1 łyżka

50 mililitrów

20 sztuk

3 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowujemy marynatę: mieszamy 3 łyżeczki Przyprawy wieprzowiny Knorr oraz 1 łyżkę majeranku z 50 ml oleju. Nacieramy marynatą mięso i wstawiamy na noc do lodówki.

Krok 2

Gdy mięso przesiąknie marynatą rozcinamy jego wierzch wzdłuż na głębokość ok. 4 cm. Zagłębienie wypełniamy żurawiną i zasklepiamy wykałaczkami.

Krok 3

Przekładamy schab do rękawa do pieczenia. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 160 stopni.

Krok 4

Podajemy na gorąco lub schłodzone jako wędlinę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab pieczony z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab pieczony z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab pieczony z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab pieczony z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab pieczony z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab pieczony z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab pieczony z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab pieczony z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej