Sernik wiedeński

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

109 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

178 osób wydrukowało

Pobierz pdf

123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

50 dekagramów

4 sztuki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżka

5 mililitrów

5 dekagramów

5 dekagramów

polewa:

3 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przepis: Ser zmielić trzy razy w maszynce. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć (ubić mikserem) z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodać zmielony ser i wymieszać.

Krok 2

Następnie dodać miękką Kasię, mąkę ziemniaczaną i aromat waniliowy, wymieszać i zmiksować przez chwilę.

Krok 3

Rodzynki sparzyć, odcisnąć z wody i dodać do sera, wrzucić skórkę pomarańczową i całość wymieszać.

Krok 4

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do sera i delikatnie wymieszać.

Krok 5

Prostokątną foremkę o wymiarach 12x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ser.

Krok 6

Piec w temperaturze 175 stopni C przez 60 - 70 minut. Jak sernik zacznie się rumienić, przykryć folią aluminiową, aby pozostał jasny na wierzchu (ok. pół godziny przed końcem pieczenia).

Krok 7

Po upieczeniu studzić sernik przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać ciasta na gwałtowną zmianę temperatury.

Krok 8

W trakcie studzenia sernik lekko opadnie, ale nie zmieni to wyglądu i smaku sernika.

Krok 9

Przepis na polewę: Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać ostudzony sernik, np. zrobić esy-floresy.

Użytkownik Moje Ciasto

Dobra rada:

Upewnij się, że wszystkie użyte składniki są bezglutenowe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik wiedeńskiSernik wiedeński

Sernik to niezwykle popularne ciasto, którego głównym składnikiem jest twaróg. Poza nim, do jego przygotowania będziesz potrzebować jajek, tłuszczu, cukru oraz dodatków smakowych. Jedną z odmian sernika jest wiedeński, który od tradycyjnej wersji różni się brakiem kruchego spodu. Do wykonania tej słodkiej przekąski najlepiej wykorzystać twaróg półtłusty, najlepiej zmielony przez maszynkę. Do sernika możesz dodać ubite białka lub utrzeć całe jajka z masą serową. Zapobiega to nagłemu wyrastaniu ciasta i późniejszemu jego opadaniu. Nieodłącznym elementem tego deseru są bakalie, najlepiej rodzynki czy skórka pomarańczowa. Sernik wiedeński doskonale smakuje z polewą czekoladową, którą wykonasz ze 100 g gorzkiej albo mlecznej czekolady oraz 50 g tłuszczu, które należy roztopić nad parą wodną, wymieszać delikatnie do gładkości, a następnie ozdobić nią deser. Piecz bez włączonego termoobiegu. Sernik powinno się studzić przy lekko uchylonym piekarniku. Przed zaserwowaniem warto umieścić go w lodówce na kilka godzin.