Sernik wiedeński z borówkami
NOWY PRZEPIS
łatwe
13235 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
2 łyżki
1 łyżka
220 gramów
6 sztuk
120 gramów
1 sztuka
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Miękkie masło utrzyj z cukrem. Dodaj kolejno jajka i zmiksuj do połączenia.

Krok 2
Dodaj partiami twaróg, a na koniec mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i skórkę startą z cytryny. Zmiksuj krótko – tylko do połączenia się składników.

Krok 3
Masę przełóż do formy, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Posyp z wierzchu połową borówek (150 g). Włóż do piekarnika, nagrzanego do 160 stopni, na 70 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw sernik do wystudzenia. Przed podaniem schłodź sernik w lodówce przez kilka godzin, a następnie udekoruj pozostałymi borówkami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik wiedeński z borówkami
Co wyróżnia sernik wiedeński z borówkami na tle innych tego rodzaju ciast? Nie posiada kruchego spodu, więc jego fenomen sprowadza się do masy serowej – puszystej i przyjemnie wilgotnej. Choć niektórzy kucharze dodają do niego obfite ilości bakalii, my stawiamy na twarogową klasykę przełamaną dodatkiem borówek.
Dla kogo?
Sernik wiedeński uznawany jest za niezwykle wytworny deser. Można być naprawdę zaskoczonym, orientując się, że przepis na pyszny sernik z owocami jest dziecinnie prosty. Pozwólcie się zaskoczyć!
Na jaką okazję?
Wygląda bardzo stylowo, więc przyda się podczas wszystkich świąt. Nie zapominajcie o nim zwłaszcza latem, gdy świeże borówki z łatwością można znaleźć w sklepach, na targach i we własnym ogrodzie.
Czy wiesz, że?
Zastosowanie produktów o temperaturze pokojowej zapobiegnie pękaniu wiedeńskiego sernika, co mogłoby położyć się cieniem na efekcie końcowym. Składniki wyjmijcie z lodówki przynajmniej godzinę przed ich użyciem.
Dla urozmaicenia:
Puszysty sernik wiedeński z borówkami kapitalnie prezentuje się z polewą czekoladową, kajmakową oraz domową frużeliną.