Serowe ciasteczka ze śliwkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

49

327 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

487 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1102 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

50 gramów

50 mililitrów

2 łyżeczki

150 gramów

0 gramów

lukier:

150 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuść w rondelku, następnie dodaj mleko. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Wymieszaj wszystkie składniki w misce.

Serowe ciasteczka ze śliwkami - Krok 1

Krok 2

Dodaj twaróg i jeszcze raz wymieszaj. Ciasto wyłóż na stół podsypany mąką i zagnieć.

Serowe ciasteczka ze śliwkami - Krok 2

Krok 3

Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1 cm i wytnij metalową obręczą kółka o średnicy 10 cm.

Serowe ciasteczka ze śliwkami - Krok 3

Krok 4

Krążki z ciasta ułóż na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie połóż na nich połówki śliwek.

Serowe ciasteczka ze śliwkami - Krok 4

Krok 5

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piecz około 20 minut. W tym czasie utrzyj cukier puder z odrobiną wody na gładki, gęsty lukier.

Serowe ciasteczka ze śliwkami - Krok 5

Krok 6

Jeszcze ciepłe ciasteczka udekoruj lukrem i podawaj. Należy je zjeść tego samego dnia. Najlepsze są jeszcze ciepłe.

Serowe ciasteczka ze śliwkami - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Edith Safai

    Edith Safai

    ciepłe są pyschne, ale zimnych nie zdążyłem skosztować. one były taką relewacją, że nic nie zostało.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dorota gozdek

    dorota gozdek

    co to za teksty? ludzie gdzie kultura?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Joachimiak

    Urszula Joachimiak

    Super podkradam przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Serowe ciasteczka ze śliwkamiSerowe ciasteczka ze śliwkami

Ciasto, które przyrządza się z dodatkiem sera twarogowego, cechuje wyjątkowa delikatność i mleczny smak. W połączeniu z soczystymi owocami tworzy wypiek, który zasmakuje nawet osobom nie przepadającym za słodyczami. Aby przygotować serowe ciasteczka ze śliwkami potrzebujesz m.in. mąki, cukru, mleka, kostki do pieczenia oraz twarogu. Wszystkie składniki uciera się ze sobą na gładkie ciasto, a na końcu dodaje ser. Następnie należy wyciąć z niego koła o grubości około 1 cm. Na nich układa się jeszcze połówki śliwek. Po upieczeniu owoce są jędrne, a ciasto jest dość kruche i bardzo delikatne. Całość dekoruje się jeszcze lukrem. Można też wykorzystać sam cukier puder lub polewę, np. czekoladową. Serowe ciasteczka ze śliwkami najlepiej serwować, kiedy są jeszcze ciepłe. Będą doskonale komponować się ze szklanką ciepłego mleka lub kubkiem aromatycznej kawy. Podaj je na podwieczorek, zabierz jako przekąskę do pracy lub poczęstuj nimi gości. Spróbuj, jak smakują, przygotowując je na podstawie tego przepisu.