Serowe ciasteczka ze śliwkami

- Krok 1Kasię rozpuść w rondelku, następnie dodaj mleko. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Wymieszaj wszystkie składniki w misce.
- Krok 2Dodaj twaróg i jeszcze raz wymieszaj. Ciasto wyłóż na stół podsypany mąką i zagnieć.
- Krok 3Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1 cm i wytnij metalową obręczą kółka o średnicy 10 cm.
- Krok 4Krążki z ciasta ułóż na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie połóż na nich połówki śliwek.
- Krok 5Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piecz około 20 minut. W tym czasie utrzyj cukier puder z odrobiną wody na gładki, gęsty lukier.
- Krok 6Jeszcze ciepłe ciasteczka udekoruj lukrem i podawaj. Należy je zjeść tego samego dnia. Najlepsze są jeszcze ciepłe.

Ciasto, które przyrządza się z dodatkiem sera twarogowego, cechuje wyjątkowa delikatność i mleczny smak. W połączeniu z soczystymi owocami tworzy wypiek, który zasmakuje nawet osobom nie przepadającym za słodyczami. Aby przygotować serowe ciasteczka ze śliwkami potrzebujesz m.in. mąki, cukru, mleka, kostki do pieczenia oraz twarogu. Wszystkie składniki uciera się ze sobą na gładkie ciasto, a na końcu dodaje ser. Następnie należy wyciąć z niego koła o grubości około 1 cm. Na nich układa się jeszcze połówki śliwek. Po upieczeniu owoce są jędrne, a ciasto jest dość kruche i bardzo delikatne. Całość dekoruje się jeszcze lukrem. Można też wykorzystać sam cukier puder lub polewę, np. czekoladową. Serowe ciasteczka ze śliwkami najlepiej serwować, kiedy są jeszcze ciepłe. Będą doskonale komponować się ze szklanką ciepłego mleka lub kubkiem aromatycznej kawy. Podaj je na podwieczorek, zabierz jako przekąskę do pracy lub poczęstuj nimi gości. Spróbuj, jak smakują, przygotowując je na podstawie tego przepisu.