Serowe oponki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

111

812 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1160 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2803 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

125 gramów

150 gramów

170 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, twaróg, mąkę, jajko, sól, cukier i proszek do pieczenia wymieszaj i szybko zagnieć ciasto.

Krok 2

Rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i szklanką oraz kieliszkiem wykrawaj obręcze.

Krok 3

Smaż na gorącym oleju do momentu wypłynięcia i zarumienienia się.

Krok 4

Następnie oponki przewróć na drugą stronę.

Krok 5

Po usmażeniu obtocz w cukrze.

5

Opinie o przepisie

  • Wioleta  słonina

    Wioleta słonina , 16.01.2018

    Sam tłuszcz:(:(:(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta Pokorska

    Wioletta Pokorska, 31.01.2017

    macie rację, bez Kasi jest nieziemskie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Kołodziej

    Małgorzata Kołodziej, 29.10.2016

    faktycznie margaryna to zbędny składnik. Oponki za tłuste:(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Juzwin

    Barbara Juzwin, 24.01.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • beata bla

    beata bla, 13.01.2016

    niepotrzebna ta kasia, jedzac czuc tluszcz na podniebieniu.gosciom smakowaly na poczatku ale po trzech juz nie chcieli hehe

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serowe oponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serowe oponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serowe oponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serowe oponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serowe oponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serowe oponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serowe oponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pączki
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Serowe oponkiSerowe oponki

Serowe oponki to bardzo smaczna i oryginalna alternatywa dla klasycznych nadziewanych pączków. Wyglądem przypominają amerykańskie donaty. Te w wersji serowej mają jednak inny, wyraźnie twarogowy smak, inną konsystencję, a ich wielką zaletą jest szybki sposób przyrządzenia. Ich ciasto nie zawiera drożdży, wiec nie trzeba czekać aż wyrośnie, smaży się je tuż po nadaniu im kształtu. To również zrobisz bardzo szybko – nie musisz formować kul, ani nadziewać ciasta. Wystarczy, że rozwałkujesz je na niezbyt gruby placek i wytniesz z niego kółka – za pomocą szklanki oraz kieliszka. Smaż oponki, aż do momentu zarumienienia i odkładaj na ręcznik kuchenny. Po przestudzeniu posyp je cukrem pudrem, albo przygotuj do nich lukier. Do smaku sera dobrze będzie pasował lukier o wyraźnie cytrynowym posmaku. Dodatkowo udekoruj oponki kandyzowaną skórką pomarańczową, startą skórką z cytryny albo kolorowymi cukierniczymi posypkami. Oponki doskonale będą smakowały również z polewą z gorzkiej czekolady. Którą opcję wybierzesz?