SNIKERS

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

7 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

7 sztuk

0.75 szklanki

7 sztuk

5 łyżek

2 łyżki

2 łyżeczki

ciasto orzechowe:

5 sztuk

0.75 szklanki

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżeczki

25 dekagramów

masa:

5 sztuk

0.5 litra

0.5 szklanki

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

1 opakowanie

2 łyżki

kajmak:

1 puszka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie biszkoptu: białka ubić z cukrem, dodać żółtka, wymieszać. Mąkę przesiać, połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do piany z żółtkami. Ciasto przełożyć na wysmarowaną blachę, piec 45 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na dwie równe części.

Krok 2

Przygotowanie ciasta orzechowego: białka ubić z cukrem, dodać przesiane mąki połączone z proszkiem do pieczenia i posiekane orzechy włoskie. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 160 st. C przez 45 minut, aż się lekko zrumieni.

Krok 3

Przygotowanie masy: w ¾ szklanki mleka rozmieszać mąkę oraz żółtka – najlepiej mikserem. Resztę mleka zagotować z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną zawiesinę i ugotować budyń. Ostudzić. Kasię utrzeć i następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu ciągle ucierając. Na końcu dodać kakao.

Krok 4

Puszkę z mlekiem wstawić (najlepiej położyć) do garnka zalać wodą przykryć i gotować 1,5 godziny. Po tym czasie wyciągnąć odczekać chwilę i otworzyć puszkę.

Krok 5

Przełożenie: na pierwszy biszkopt wyłożyć około ¾ masy równo rozsmarować. Nałożyć ciasto orzechowe i na nie wylać masę kajmakową z puszki. Przykryć drugą połową biszkoptu. Wierzch posmarować pozostałą masą i posypać orzechami. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • SNIKERS - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • SNIKERS - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • SNIKERS - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • SNIKERS - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • SNIKERS - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • SNIKERS - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • SNIKERS - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Fale Dunaju
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

trudne

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej