Soczysty kurczak przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczysty kurczak

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
158 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

206 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pałeczki z kurczaka wymieszaj z Fixem Knorr oraz olejem i odstaw na kilka minut do lodówki.

Soczysty kurczak - Krok 1

Krok 2

Przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj.

Soczysty kurczak - Krok 2

Krok 3

Piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni na dolnej półce piekarnika.

Soczysty kurczak - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysty kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysty kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysty kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysty kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysty kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysty kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysty kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczysty kurczak - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczysty kurczakSoczysty kurczak

Soczysty kurczak to propozycja dla tych, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni, ale za to przepadają za smacznymi i prostymi daniami. Przyprawy dodają mięsu wyrazistości, a dzięki przygotowaniu go w specjalnym woreczku do pieczenia jest ono soczyste i miękkie. Smak całości jest dość pikantny, dlatego jeśli wolisz łagodniejsze potrawy, zrezygnuj z dużej ilości przypraw. Zastąp je np. świeżymi ziołami, które dodadzą aromatu, ale nie będą zbyt ostre. Sprawdzi się bazylia, natka pietruszka czy tymianek. Gotowe mięso serwuj z pieczonymi ziemniakami i mieszanką sałat z dodatkiem sera mozzarella lub żółtego, czerwonej cebuli, papryki i ogórków. Soczysty kurczak po cygańsku będzie też doskonały, gdy zaserwujesz go z ryżem. Jeśli jesteś miłośnikiem warzyw, dołącz do mięsa zestaw surówek lub inne dodatki. Dobrze komponować będzie się biała kapusta lub ogórki marynowane z chili. Mięso wyśmienicie współgra też z różnymi sosami. Wypróbuj czosnkowy, barbecue lub curry. Przygotuj kurczaka po cygańsku na podstawie tego przepisu!