Straciatella

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

139 osób wydrukowało

Pobierz pdf

120 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

masa serowo-śmietanowa:

250 gramów

4 łyżki

200 mililitrów

10 dekagramów

2 opakowania

spód:

2 opakowania

6 łyżek

130 gramów

do posypania:

1

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę najlepiej tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować Kasią.

Krok 2

Herbatniki drobno pokruszyć lub zmielić w maszynce do maku.

Krok 3

Kasię zmiksować mikserem na puszystą pianę, dodać gorące mleko i zmielone herbatniki.

Krok 4

Dokładnie wymieszać.

Krok 5

Wyłożyć do wysmarowanej tortownicy i dokładnie ugnieść na dnie tortownicy.

Krok 6

Wstawić do lodówki na około 20 minut do zastudzenia.

Krok 7

Śmietanę kremówkę ubić, a pod koniec ubijania dodać cukier i serek mascarpone oraz wiórki czekoladowe.

Krok 8

Dodać śmietan-fix (chociaż nie jest to konieczne). Delikatnie wymieszać i rozłożyć na spodzie zrobionym z herbatników.

Krok 9

Włożyć do lodówki, aby masa zastygła.

Krok 10

Dekorować płatkami czekoladowymi lub polać chłodną polewą czekoladową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Straciatella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Straciatella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Straciatella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Straciatella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Straciatella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Straciatella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Straciatella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej