Straciatella

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

5

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

139 osób wydrukowało

Pobierz pdf

120 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

do posypania:

1

1 opakowanie

masa serowo-śmietanowa:

10 dekagramów

2 opakowania

4 łyżki

250 gramów

200 mililitrów

spód:

6 łyżek

2 opakowania

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę najlepiej tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować Kasią.

Krok 2

Herbatniki drobno pokruszyć lub zmielić w maszynce do maku.

Krok 3

Kasię zmiksować mikserem na puszystą pianę, dodać gorące mleko i zmielone herbatniki.

Krok 4

Dokładnie wymieszać.

Krok 5

Wyłożyć do wysmarowanej tortownicy i dokładnie ugnieść na dnie tortownicy.

Krok 6

Wstawić do lodówki na około 20 minut do zastudzenia.

Krok 7

Śmietanę kremówkę ubić, a pod koniec ubijania dodać cukier i serek mascarpone oraz wiórki czekoladowe.

Krok 8

Dodać śmietan-fix (chociaż nie jest to konieczne). Delikatnie wymieszać i rozłożyć na spodzie zrobionym z herbatników.

Krok 9

Włożyć do lodówki, aby masa zastygła.

Krok 10

Dekorować płatkami czekoladowymi lub polać chłodną polewą czekoladową.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej