Szarlotka Klaudia

- Krok 1Kasię włóż do zamrażarki. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. (Jeśli są bardzo soczyste odciśnij na sicie.) Wymieszaj z 3 łyżkami cukru i cynamonem.
- Krok 2Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, kaszą, cukrem waniliowym i pozostałym cukrem. Mieszankę podziel na trzy równe części.
- Krok 3Dno kwadratowej formy o boku 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj Kasią i wsyp na dno 1/3 mieszanki suchych składników.
- Krok 4Na suche składniki wyłóż połowę masy jabłkowej. Ponownie wsyp porcję suchych składników, na to pozostałe jabłka i reszta suchych składników.
- Krok 5Całość posyp wiórkami ze zmrożonej Kasi i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 60 minut w 180 st.C.

Szarlotka Klaudia to smaczna słodka przekąska dla całej rodziny. Jeśli jesteś fanem prostych domowych wypieków, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Zacznij od umycia i obrania średniej wielkości jabłek (najlepiej sprawdzą się antonówki lub szare renety). Zetrzyj je na tarce o małych oczkach i obtocz w cukrze oraz cynamonie. Jeśli chcesz, by ciasto było jeszcze słodsze, wykorzystaj również cukier wanilinowy. Następnie wymieszaj w misce kaszę mannę, cukier oraz przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia – dzięki temu wypiek będzie bardziej puszysty. Przygotowaną mieszankę podziel na trzy części i jedną z nich umieść w formie wysmarowanej tłuszczem. Na pierwszej warstwie ułóż połowę jabłek i przekładaj do momentu wyczerpania zapasów. Po upieczeniu wystudź ciasto i posyp je cynamonem. Szarlotkę Klaudię serwuj na ciepło lub na zimno – w pierwszym przypadku podawaj ją z gorącą czekoladą lub kakao oraz gałką lodów śmietankowych. Przyrządź pyszne ciasto z naszym przepisem – życzymy udanych wypieków!