Szarlotka Klaudia

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

139

464 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

879 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3048 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

160 gramów

200 gramów

250 gramów

1.5 łyżeczki

1.5 łyżeczki

1.5 kilograma

15 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię włóż do zamrażarki. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. (Jeśli są bardzo soczyste odciśnij na sicie.) Wymieszaj z 3 łyżkami cukru i cynamonem.

Szarlotka Klaudia - Krok 1

Krok 2

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, kaszą, cukrem waniliowym i pozostałym cukrem. Mieszankę podziel na trzy równe części.

Szarlotka Klaudia - Krok 2

Krok 3

Dno kwadratowej formy o boku 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj Kasią i wsyp na dno 1/3 mieszanki suchych składników.

Szarlotka Klaudia - Krok 3

Krok 4

Na suche składniki wyłóż połowę masy jabłkowej. Ponownie wsyp porcję suchych składników, na to pozostałe jabłka i reszta suchych składników.

Szarlotka Klaudia - Krok 4

Krok 5

Całość posyp wiórkami ze zmrożonej Kasi i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 60 minut w 180 st.C.

Szarlotka Klaudia - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Katarzyna  Schreiber

    Katarzyna Schreiber , 21.04.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka Klaudia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka Klaudia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka Klaudia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka Klaudia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka Klaudia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka Klaudia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka Klaudia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szarlotka KlaudiaSzarlotka Klaudia

Szarlotka Klaudia to smaczna słodka przekąska dla całej rodziny. Jeśli jesteś fanem prostych domowych wypieków, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Zacznij od umycia i obrania średniej wielkości jabłek (najlepiej sprawdzą się antonówki lub szare renety). Zetrzyj je na tarce o małych oczkach i obtocz w cukrze oraz cynamonie. Jeśli chcesz, by ciasto było jeszcze słodsze, wykorzystaj również cukier wanilinowy. Następnie wymieszaj w misce kaszę mannę, cukier oraz przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia – dzięki temu wypiek będzie bardziej puszysty. Przygotowaną mieszankę podziel na trzy części i jedną z nich umieść w formie wysmarowanej tłuszczem. Na pierwszej warstwie ułóż połowę jabłek i przekładaj do momentu wyczerpania zapasów. Po upieczeniu wystudź ciasto i posyp je cynamonem. Szarlotkę Klaudię serwuj na ciepło lub na zimno – w pierwszym przypadku podawaj ją z gorącą czekoladą lub kakao oraz gałką lodów śmietankowych. Przyrządź pyszne ciasto z naszym przepisem – życzymy udanych wypieków!