Szarlotka zakopiańska

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

12

34 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

329 osób wydrukowało

Pobierz pdf

292 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2.25 szklanki

3 szklanki

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

4 sztuki

1 słoik

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek.

Krok 2

Białka schować do lodówki.

Krok 3

Z mąki, żółtek, 3 łyżek cukru, cukru waniliowego, Kasi i proszku do pieczenia wyrobić szybko ciasto.

Krok 4

Podzielić na 4 części, każdą zawinąć w folię i schować do zamrażalnika na 1h.

Krok 5

Piekarnik rozgrzać do 180 C.

Krok 6

Białka ubić na sztywno z 2 szklankami cukru (można dodać szczyptę soli, żeby białka szybciej się ubiły).

Krok 7

Jak będzie się w połowie ubijania, dodać cukier.

Krok 8

Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (trochę zostawić-posypka), na blachę wyłożoną papierem.

Krok 9

Na ciasto wyłożyć jabłka.

Krok 10

Całość przykryć pianą z białek i posypać pozostałym ciastem.

Krok 11

Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut, aż piana będzie miała złoty kolor.

3

Opinie o przepisie

  • Gogolina Rydzyk

    Gogolina Rydzyk

    Dziś robiłam ów ciasto. Wyszło strasznie słodkie!!! Proponuję zmniejszyć ilość cukru z 2 do max 1 szklanki:) Do ciasta dałam świeżych jabłek a nie ze słoika przez co troszkę dłużej piekłam. Wszystko prócz prze strasznie słodkiej piany z białek wyszło super.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto

    Przepis został już poprawiony. Do przygotowania tego przepisu potrzebujemy 1 opakowanie Kasi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dajana Wróblewska

    Dajana Wróblewska

    witam czy na pewno margaryny "kasia" trzeba tylko 1 g ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej