Szarpany hamburger z wieprzowiny z salsą z awokado

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

225 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

284 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

1 szczypta

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

800 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso natrzyj sola i pieprzem. Do garnka wlej połowę Ramy, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę. Na gorącym tłuszczu obsmaż mięso z obu stron. Podlej je 200 ml wody duś do miękkości pod przykryciem przez około 90 minut. Mięso po uduszeniu powinno samo się rozpadać. Jeszcze ciepłe mięso widelcem lub nożem poszarp na cienkie włókna, dopraw do smaku kminem, drobno posiekana papryczką wraz z sosem roztartym w tłuszczu czosnkiem.

Szarpany hamburger z wieprzowiny z salsą z awokado - Krok 1

Krok 2

Czerwona cebule i pozostałą ostra papryczkę pokrój w bardzo drobna kosteczkę. Pomidora, i awokado pokrój w nieco grubszą 0,5 cm kostkę. Wszystko razem połącz z ketchupem, majonezem, dodaj posiekaną natkę kolendry.

Szarpany hamburger z wieprzowiny z salsą z awokado - Krok 2

Krok 3

Bułki do hamburgerów posmaruj z wierzchu Ramą i obsmaż na grillu lub patelni tak aby miały złoty kolor. Na połówki bułki połóż po liściu sałaty.

Szarpany hamburger z wieprzowiny z salsą z awokado - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanej jeszcze patelni podgrzej poszarpane mięso dodaj do niego starty ser. Gotowe mięso ułóż na bułce z sałata przykryj salsą i drugą połówką bułki.

Szarpany hamburger z wieprzowiny z salsą z awokado - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Najsmaczniejsze burgery wychodzą z szynki, która ma sporo przerostów tłuszczowych.

1

Opinie o przepisie

  • Leszek Jedrzejczyk

    Leszek Jedrzejczyk

    szarpananą wołowinę czy wieprzowinę robi się min.6h. szkoda marnować składników. ...

    Odpowiedz Odpowiedz

Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szarpany hamburger z wieprzowiny z salsą z awokadoSzarpany hamburger z wieprzowiny z salsą z awokado

Hamburger to klasyka amerykańskiej kuchni, znana pod każdą szerokością geograficzną. Aby go skosztować wcale nie musisz wychodzić z domu. Samodzielnie przygotujesz słusznej wielkości hamburgera, który zaspokoi nawet największy głód. Złociste pieczywo wypełnione pysznym mięsem i warzywami to propozycja na niebanalną przekąskę o każdej porze dnia. Najbardziej znana kanapka na świecie składa się między innymi z kotlecika wykonanego z mielonej wieprzowiny lub wołowiny. My proponujemy przełamać rutynę i zaserwować nieco inną postać wieprzowiny – poszarpane na kawałeczki usmażone mięso, które przypominać będzie nieco mięso z kebaba. Do tego koniecznie kompozycja warzyw i nietuzinkowych dodatków. Nie uwierzysz, że hamburger może tak pięknie wyglądać i tak wyjątkowo smakować. Uczestnicy uczty z całą pewnością poproszą o dokładkę...