
Składniki
350 gramów
1 kilogram
0.6 szklanki
1 łyżeczka
4 łyżki
3 sztuki
1 szklanka
2 łyżeczki
1 łyżka
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie, odcedź, zahartuj i odstaw do wystygnięcia.

Krok 2
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Surowe jajka rozetrzyj z cukrem, dodaj namoczone wcześniej rodzynki, cukier waniliowy i cynamon.

Krok 3
Wymieszaj ze śmietaną, ugotowanym i ostudzonym makaronem oraz pociętymi w kawałki jabłkami.

Krok 4
Foremkę do zapiekania wysmaruj tłuszczem i oprósz obficie bułką tartą. Przełóż do środka przygotowany makaron z jabłkami i posmaruj po wierzchu masłem.

Krok 5
Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj na gorąco.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Słodki makaron z jabłkami i cynamonem
Niezwykle prosta propozycja, która nie wymaga dużego nakładu pracy – przedstawiamy przepis na zapiekany makaron z jabłkami! To danie aż się prosi, aby dodać do niego szczypty rozgrzewającego cynamonu – to jedno z najlepszych smakowych połączeń.
Dla kogo?
Dla dużych i dla małych! Słodki makaron z jabłkami i cynamonem skutecznie przywoła wspomnienia z dzieciństwa u tych pierwszych – a stworzy je u drugich.
Na jaką okazję?
Doskonała przekąska na leniwe, jesienne lub zimowe wieczory. Do tego wesoło trzaskający w kominku ogień, gorące kakao – brzmi naprawdę super!
Czy wiesz, że?
Cynamonowiec obejmuje ponad 250 gatunków drzew i krzewów.
Dla urozmaicenia:
Choć w podanym przepisie sugerujemy użycie makaronu świderki, to równie dobrze sprawdzą się jego inne rodzaje.