Tarta z jabłkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

19

6 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

20 dekagramów

3 dekagramy

10 dekagramów

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

wierzch:

10 dekagramów

3 sztuki

0.5 szklanki

1 sztuka

75 dekagramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesiana mąkę zagnieść z margaryną, żółtkiem, cukrem, solą i wodą. Owinąć w folię aluminiową i włożyć na 2 godziny do lodówki.

Krok 2

Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek ponacinać równomiernie wzdłuż i skropić sokiem z cytryny.

Krok 3

Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm i wyłożyć nim formę do tarty. Spód ciasta ponakówać widelcem i ułożyć na nim jabłka nacięciami do góry.

Krok 4

Piec około 35 minut. Jajka z cukrem utrzeć na białą puszystą masę.

Krok 5

Laskę wanilii rozciąć cienkim nożem i wyjąć miąższ i dodać razem ze śmietaną do masy jajecznej. Tą masą polać ciasto i piec kolejne 25-35 minut

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z jabłkamiTarta z jabłkami

Tarta to okrągłe, kruche ciasto podawane na słodko, ze świeżymi owocami, musami i kremami albo w wersji wytrawnej. Tarta z jabłkami stanowi ciekawą alternatywę dla klasycznej szarlotki. Jej ciasto jest cienkie, dzięki czemu smak owoców dominuje nad całością. Do przygotowania kruchego spodu użyj zimnych składników. Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo – nie powinno się bardzo ocieplić. Gdy stanie się już gładką kulą, włóż je do lodówki. A kiedy będzie się chłodziło, przygotuj jabłka (opcjonalnie możesz je zamienić na gruszki). Pokrój owoce na ćwiartki i natnij wzdłuż. Skrop sokiem z cytryny, by nie traciły koloru i nie brązowiały. Zimnym ciastem wyłóż formę do tarty (nada się także tortownica). Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem, co sprawi, że nie będą powstawały na nim nierówności podczas pieczenia. Wyłóż jabłka i posyp je cynamonem. Zapiecz wstępnie, przygotowując w tym czasie pianę z białek. Urozmaicisz smak swojego ciasta, posypując pianę mielonymi orzechami lub migdałami. Przed podaniem udekoruj każdą porcję bitą śmietaną.