Hiszpańska tortilla z batatami i jalapeno
łatwe
106 osób zapisało

Składniki
5 sztuk
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaka obierz, pokrój drobno w nieregularne kształty. Cebulkę pokrój w kostkę.

Krok 2
Jaja rozkłóć w dużej misce.

Krok 3
Na dużej patelni teflonowej rozgrzej oliwę i podsmaż cebulkę. Następnie dodaj ziemniaki oraz przyprawę Knorr i smaż całość ok 10 minut. (ziemniaki powinny zmięknąć).

Krok 4
Teraz wlej jaja, lekko wymieszaj aby równo się rozprowadziły, zmniejsz ogień, przykryj i smaż kolejne powoli kolejne 5 minut.

Krok 5
Jak zobaczysz, że jaja się ścięły przykryj patelnię dużym talerzem i przekręć „do góry nogami” tak aby tortilla pozostała na talerzu. Podawaj od razu po przygotowaniu.


Dobra rada:
Do tortilli możesz również dodać świeżo starty ser np. kozi. Gotową tortillę posyp dla dekoracji świeżymi ziołami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa płatki papryki jalapeno z czosnkiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Hiszpańska tortilla z batatami i jalapeno
Kuchnia hiszpańska ma to do siebie, że łączy różne smaki, tworząc dania niepowtarzalne. Dzieli się na kilka regionów, z których w każdym gotuje się nieco inaczej. Jeśli lubisz wyraziste potrawy, nieco ostrości oraz tradycję połączoną z nowoczesnością, z pewnością zasmakują ci pomysły rodem z Półwyspu Iberyjskiego. Przygodę z Hiszpanią na talerzu rozpocznij od przepisu na tortillę z batatami i jalapeno. Będzie pysznie!
Dla kogo?
Dla każdego, kto poznał lub dopiero odkrywa kuchnię hiszpańską, oraz dla zwolenników prostych, ciekawych i aromatycznych dań.
Na jaką okazję?
Taka tortilla z batatami i jalapeno nadaje się zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Jest produktem uniwersalnym, które zjesz ze smakiem o dowolnej porze dnia.
Czy wiesz, że?
Tortilla, pod różnymi postaciami, jest składnikiem tradycyjnych hiszpańskich tapas, czyli przekąsek serwowanych na zimno.
Dla urozmaicenia:
Tortillę i bataty posyp świeżymi ziołami, a zyskasz nie tylko bogaty smak, ale także wyjątkowy efekt estetyczny.