Ule Karoliny

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1013

5 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

50 dekagramów

10 dekagramów

15 dekagramów

10 dekagramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 słoik

nadzienie:

0.5 szklanki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

masa:

0.5 litra

2 łyżki

2 łyżki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 szczypta

dodatki:

28 sztuk

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Kasię wymieszać z mąką, dodać sodę, miód, cukier, jajko, śmietanę. Zarobić ciasto tak, by jego gęstość była jak na ciasto pierogowe.

Krok 2

Podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć na blachę. Wierzch posmarować powidłami.

Krok 3

Nadzienie do kulek: W naczyniu wymieszać bakalie z miodem i podgrzewać na wolnym ogniu. Drugą część ciasta rozwałkować i wykrawać kółka o średnicy trochę większej niż średnica szklanki.

Krok 4

Na każde kółko nakładać nadzienie z bakalii, skleić i formować kulki. Kulki układać na blasze wyłożonej ciastem posmarowanym powidłami: 4 rzędy kulek na szerokość i 7 rzędów na długość blaszki. Ciasto upiec.

Krok 5

MASA: Z mleka, mąki, cukru waniliowego ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.

Krok 6

WYKONANIE CIASTA: Masą budyniową wypełnić przestrzeń między kulkami. Każdą kulkę przykryć okrągłym biszkoptem nasączonym rumem. Całość polać polewą. Ciasto kroić na porcje tak, aby zawsze w połowie przekroić kulkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ule Karoliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ule Karoliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ule Karoliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ule Karoliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ule Karoliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ule Karoliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ule Karoliny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej