Wegańskie pierniczki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

21

41 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

132 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

220 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

150 gramów

100 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku podgrzej syrop klonowy, dodaj Kasię i mieszaj aż się rozpuści. Przestudź.

Wegańskie pierniczki - Krok 1

Krok 2

Mąkę wymieszaj z drobnym cukrem trzcinowym, sodą oczyszczoną i przyprawami.

Wegańskie pierniczki - Krok 2

Krok 3

Siemię zalej 3 łyżkami gorącej wody. Do sypkich składników wlej płynne, dodaj siemię i wymieszaj.

Wegańskie pierniczki - Krok 3

Krok 4

Ciasto zagnieć w kulkę. (Jeśli jest zbyt suche dodaj 2-3 łyżki zimnej wody.) Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.

Wegańskie pierniczki - Krok 4

Krok 5

Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wytnij metalową obręczą kółka o średnicy około 6 cm. Ułóż na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wegańskie pierniczki - Krok 5

Krok 6

Mniejszymi foremkami wytnij w pierniczkach: choineczki, gwiazdeczki i inne. Ułóż je na ciastkach z lekkim przesunięciem. Wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piecz około 10 minut.

Wegańskie pierniczki - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańskie pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańskie pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańskie pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańskie pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańskie pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańskie pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańskie pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegańskie pierniczkiWegańskie pierniczki

Idealny sposób na bożonarodzeniowy deser? Pierniczki, oczywiście! Pachnące cynamonem, goździkami i imbirem można wykorzystać jako apetyczną dekorację na choinkę, element stroika oraz, rzecz jasna, słodki smakołyk. Z racji tego, że coraz więcej osób przekonuje się do roślinnego jadłospisu, przedstawiamy nasz sprawdzony przepis na wegańskie pierniczki.

Dla kogo?

Kucharze, którym zależy na wyłączeniu z menu produktów pochodzenia zwierzęcego, powinni na stałe wpisać wegańskie pierniczki w swój kulinarny repertuar. Warto potraktować je również jako smakowity eksperyment, ponieważ monotonii w kuchni należy unikać jak ognia!

Na jaką okazję?

Nie ma powodów, by ze zrobieniem wegańskich pierniczków czekać aż do Świąt Bożego Narodzenia. Będą znakomitą przekąską do herbaty oraz pomysłem na słodki podwieczorek.

Czy wiesz, że?

Nazwa wypieku pochodzi od staropolskiego słowa pierny tłumaczonego jako pieprzny. Ma to związek z intensywnym smakiem przypraw stosowanych w piernikowych recepturach.

Dla urozmaicenia:

Wegańskie pierniczki z kolorowym lukrem będą prezentować się jeszcze bardziej kusząco. Do jego zrobienia warto użyć soku z buraka, kurkumy oraz szpinaku.