
Składniki
3 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
20 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 ziarna
900 mililitrów
3 łyżki
2 sztuki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa umyj i obierz. Cebulę przekrój na pół i przypal na patelni.

Krok 2
Obrane warzywa pokrój w drobną kostkę.Następnie do garnka z wodą dodaj warzywa, przypaloną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i kostki Rosołu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj pod przykryciem około 20 minut na małym ogniu.

Krok 3
W misce połącz jajka z mąką. Ma powstać jednolita masa.

Krok 4
Rosół przecedź tak, by został sam płyn. Doprowadź bulion do wrzenia i wlewaj powoli masę z mąki, roztrzepując ją widelcem. Gotuj przez 5 minut. Porcję rosołową podawaj z posiekaną natką.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegetariański rosół z lanymi kluskami
Lane kluski to bardzo prosty w przygotowaniu dodatek do zup i potraw. Przyrządzając je, pamiętaj jednak, że za każdym razem możesz uzyskać inny efekt – związane jest to zarazem z rodzajem jajek, jak i chłonnością mąki, innej w zależności od jej typu oraz sposobu przechowywania. Dziś wypróbuj naszej propozycji, jaką jest rosół wegetariański!
Dla kogo?
Wszyscy fani tradycyjnych potraw będą zadowoleni z naszej propozycji. Wegetariański rosół z lanymi kluskami to naprawdę pyszna zupa. Jeżeli zostanie Ci trochę klusek, to możesz wykorzystać je do warzywnych kotletów – wystarczy, że przyrządzisz danie z dodatkiem drobno pokrojonej cebuli i czosnku.
Na jaką okazję?
Jeżeli nie wyobrażasz sobie większych uroczystości bez kuchni polskiej, to rosół bez mięsa będzie strzałem w dziesiątkę. Smak tej zupy zachwyci wszystkich gości. A może szukasz inspiracji na niedzielny obiad? Niech przepis na rosół wegetariański z lanymi kluskami zagości w Twoim menu!
Czy wiesz, że?
Lane kluski możesz przygotować na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest zagotowanie rosołu wegetariańskiego i wlewanie do niego ciasta cienką strugą, mieszając bardzo delikatnie i odgarniając łyżką wypływające na powierzchnię kluski. Drugi ze sposobów to ugotowanie klusek osobno – w osolonej wodzie – i dodatnie ich na samym końcu do rosołu.
Dla urozmaicenia:
Dziś poznałeś przepis na rosół wegetariański , ale kluski lane możesz przygotować także w wersji na słodko. Ugotuj je na mleku i podaj z dodatkiem dżemu lub cynamonu. Sprawdź ten przepis na smaczny dodatek i zainspiruj się nim, przygotowując najbliższy obiad.