Składniki
3 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
20 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 ziarna
900 mililitrów
3 łyżki
2 sztuki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa umyj i obierz. Cebulę przekrój na pół i przypal na patelni.
Krok 2
Obrane warzywa pokrój w drobną kostkę.Następnie do garnka z wodą dodaj warzywa, przypaloną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i kostki Rosołu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj pod przykryciem około 20 minut na małym ogniu.
Krok 3
W misce połącz jajka z mąką. Ma powstać jednolita masa.
Krok 4
Rosół przecedź tak, by został sam płyn. Doprowadź bulion do wrzenia i wlewaj powoli masę z mąki, roztrzepując ją widelcem. Gotuj przez 5 minut. Porcję rosołową podawaj z posiekaną natką.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegetariański rosół z lanymi kluskami
Lane kluski to bardzo prosty w przygotowaniu dodatek do zup i potraw. Przyrządzając je, pamiętaj jednak, że za każdym razem możesz uzyskać inny efekt – związane jest to zarazem z rodzajem jajek, jak i chłonnością mąki, innej w zależności od jej typu oraz sposobu przechowywania. Dziś wypróbuj naszej propozycji, jaką jest rosół wegetariański!
Dla kogo?
Wszyscy fani tradycyjnych potraw będą zadowoleni z naszej propozycji. Wegetariański rosół z lanymi kluskami to naprawdę pyszna zupa. Jeżeli zostanie Ci trochę klusek, to możesz wykorzystać je do warzywnych kotletów – wystarczy, że przyrządzisz danie z dodatkiem drobno pokrojonej cebuli i czosnku.
Na jaką okazję?
Jeżeli nie wyobrażasz sobie większych uroczystości bez kuchni polskiej, to rosół bez mięsa będzie strzałem w dziesiątkę. Smak tej zupy zachwyci wszystkich gości. A może szukasz inspiracji na niedzielny obiad? Niech przepis na rosół wegetariański z lanymi kluskami zagości w Twoim menu!
Czy wiesz, że?
Lane kluski możesz przygotować na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest zagotowanie rosołu wegetariańskiego i wlewanie do niego ciasta cienką strugą, mieszając bardzo delikatnie i odgarniając łyżką wypływające na powierzchnię kluski. Drugi ze sposobów to ugotowanie klusek osobno – w osolonej wodzie – i dodatnie ich na samym końcu do rosołu.
Dla urozmaicenia:
Dziś poznałeś przepis na rosół wegetariański , ale kluski lane możesz przygotować także w wersji na słodko. Ugotuj je na mleku i podaj z dodatkiem dżemu lub cynamonu. Sprawdź ten przepis na smaczny dodatek i zainspiruj się nim, przygotowując najbliższy obiad.