Wianuszek Gdański

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

0.75 szklanki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

krem:

2 szklanki

4 szklanki

9 łyżek

1 sztuka

1 opakowanie

posypka:

10 dekagramów

3 łyżki

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Ubić jajka z cukrem do białości.

Krok 2

Dodać obie mąki i proszek do pieczenia.

Krok 3

Ciasto wylać do formy z kominkiem i upiec w temp. 180 st.

Krok 4

Kaszę manną ugotować na mleku. Wystudzić.

Krok 5

Kasię utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po łyżce kaszy.

Krok 6

Do utartej masy dodać aromat i sok z cytryny.

Krok 7

Ciasto przekroić na dwa razy. Masą przełożyć ciasto i posmarować boki.

Krok 8

Przygotować posypkę. Płatki wsypać na patelnie, lekko podgrzać dodać Kasię i cukier i trochę aromatu migdałowego i smażyć, aż się zarumienią. Ostudzić i obsypać boki ciasta.

Krok 9

Odstawić do lodówki na noc. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wianuszek Gdański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wianuszek Gdański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wianuszek Gdański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wianuszek Gdański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wianuszek Gdański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wianuszek Gdański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wianuszek Gdański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Fale Dunaju
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

trudne

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej