Wianuszek Gdański

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

4

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

3 łyżki

0.5 szklanki

krem:

4 szklanki

2 szklanki

1 sztuka

9 łyżek

posypka:

1 opakowanie

10 dekagramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Ubić jajka z cukrem do białości.

Krok 2

Dodać obie mąki i proszek do pieczenia.

Krok 3

Ciasto wylać do formy z kominkiem i upiec w temp. 180 st.

Krok 4

Kaszę manną ugotować na mleku. Wystudzić.

Krok 5

Kasię utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po łyżce kaszy.

Krok 6

Do utartej masy dodać aromat i sok z cytryny.

Krok 7

Ciasto przekroić na dwa razy. Masą przełożyć ciasto i posmarować boki.

Krok 8

Przygotować posypkę. Płatki wsypać na patelnie, lekko podgrzać dodać Kasię i cukier i trochę aromatu migdałowego i smażyć, aż się zarumienią. Ostudzić i obsypać boki ciasta.

Krok 9

Odstawić do lodówki na noc. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej