Wielkanocne babeczki króliczki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

40

271 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

742 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

808 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

babeczki:

110 gramów

3 sztuki

1 łyżeczka

150 gramów

50 gramów

krem:

350 gramów

1 łyżeczka

2 łyżki

dekoracja:

12 sztuk

25 gramów

przygotujesz szybciej z:

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyłóż foremkę do babeczek papierowymi papilotkami i nagrzej piekarnik do 180°C (piekarnik z termoobiegiem – do 160°C, oznaczenie piekarnika – 4).

Wielkanocne babeczki króliczki - Krok 1

Krok 2

Zetrzyj białą czekoladę. Umieść wszystkie składniki na ciasto w dużej misce i wymieszaj je dokładnie, aż do otrzymania gładkiej masy.

Wielkanocne babeczki króliczki - Krok 2

Krok 3

Masę rozlej do foremek i piecz przez 20 minut, aż ciasto będzie sprężyste i nabierze złotego koloru. Upieczone babeczki odstaw na kratkę do całkowitego wystygnięcia.

Wielkanocne babeczki króliczki - Krok 3

Krok 4

Aby przygotować krem, utrzyj kostkę do pieczenia Kasia z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Dodawaj schłodzoną przegotowaną wodę, aby uzyskać konsystencję umożliwiającą rozsmarowanie.

Wielkanocne babeczki króliczki - Krok 4

Krok 5

Wierzch każdej babeczki posmaruj kremem, używając szpatułki.

Wielkanocne babeczki króliczki - Krok 5

Krok 6

Nożyczkami lub nożem przetnij pianki marshmallow na pół, aby otrzymać uszy. Różową posypką udekoruj środkową część uszu i umieść je na wierzchu każdej babeczki.

Wielkanocne babeczki króliczki - Krok 6

Krok 7

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

Wielkanocne babeczki króliczki - Krok 7

Krok 8

Za pomocą wykałaczki narysuj króliczkom oczy z rozpuszczonej gorzkiej czekolady.

Wielkanocne babeczki króliczki - Krok 8

Krok 9

Następnie narysuj usta króliczkom, a różowe perełki ułóż w miejscu króliczych nosków.

Wielkanocne babeczki króliczki - Krok 9

Krok 10

Ten przepis możesz przygotować szybciej z naszymi Babeczkami nic do dodania.

Wielkanocne babeczki króliczki - Krok 10
3

Opinie o przepisie

  • Dobry Człowiek

    Dobry Człowiek

    fajny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dobry Człowiek

    Dobry Człowiek

    robilem tem przepis noi fajny ale trohy wielkanocny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wiktoria kocoń

    wiktoria kocoń

    Za dużo cukru pudru w kremie do tych babeczek powinno być max 200g ale tak to super przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocne babeczki króliczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocne babeczki króliczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocne babeczki króliczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocne babeczki króliczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocne babeczki króliczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocne babeczki króliczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocne babeczki króliczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocne babeczki króliczkiWielkanocne babeczki króliczki

Babeczki to idealny sposób na wielkanocne słodkie przekąski. Za pomocą odpowiednich dekoracji nadasz im kształt kojarzący się z wyjątkowymi świętami. Udowadnia to przepis na wielkanocne babeczki króliczki. Ich przygotowywanie rozpocznij od spodów do miniwypieków. Wystarczy, że wszystkie niezbędne składniki – kostkę do pieczenia, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, mąkę i startą białą czekoladę – wymieszasz mikserem do uzyskania gładkiej masy. Rozlej ją do papilotek i upiecz we wcześniej nagrzanym piekarniku. Kiedy całkowicie wystygną, możesz zająć się dekoracjami. Krem do rozsmarowania na wierzchu powstanie poprzez utarcie kostki do pieczenia z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. W razie potrzeby dodaj do niego odpowiednią ilość schłodzonej wody. Umieść go na wierzchu słodkich wypieków. Następnie przygotuj dekoracje. Uszy króliczków wykonasz z przeciętych na pół pianek, natomiast oczy „narysujesz” długą wykałaczką zanurzoną w ciemnej gorzkiej czekoladzie, wcześniej rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Koniecznie sprawdź nasz przepis.