Wielkanocne babeczki kurczaczki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

30

181 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

424 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

577 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

babeczki:

150 gramów

150 gramów

3 sztuki

150 gramów

krem:

125 gramów

350 gramów

1 szczypta

dekoracja:

12 sztuk

przygotujesz szybciej z:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyłóż foremkę do babeczek papierowymi papilotkami i nagrzej piekarnik do 180°C (piekarnik z termoobiegiem – do 160°C, oznaczenie piekarnika – 4).

Wielkanocne babeczki kurczaczki - Krok 1

Krok 2

Utrzyj kostkę do pieczenia Kasia z cukrem na lekką i puszystą masę, a następnie wymieszaj ze skórką z cytryny.

Wielkanocne babeczki kurczaczki - Krok 2

Krok 3

Do masy dodawaj jajka, jedno po drugim, wciąż ucierając.

Wielkanocne babeczki kurczaczki - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj z mąką i sokiem z cytryny, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.

Wielkanocne babeczki kurczaczki - Krok 4

Krok 5

Masę rozlej do foremek i piecz przez 20 minut, aż ciasto będzie sprężyste i nabierze złotego koloru.

Wielkanocne babeczki kurczaczki - Krok 5

Krok 6

Upieczone babeczki odstaw na kratkę do całkowitego wystygnięcia.

Wielkanocne babeczki kurczaczki - Krok 6

Krok 7

Aby przygotować krem, utrzyj kostkę do pieczenia Kasia z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Dodaj odrobinę barwnika spożywczego, aby otrzymać żółty kolor.

Wielkanocne babeczki kurczaczki - Krok 7

Krok 8

Wierzch każdej babeczki posmaruj kremem, używając szpatułki.

Wielkanocne babeczki kurczaczki - Krok 8

Krok 9

Pomarańczową masę cukierniczą rozwałkuj na powierzchni oprószonej cukrem pudrem, aby zapobiec przywieraniu masy. Dla każdego kurczaczka ostrym nożem wytnij 2 trójkąty, które posłużą jako jego łapki. Wytnij 2 trójkątne skrzydła i nożem odciśnij na nich linie, aby otrzymać pióra. Wytnij z plastycznej masy kwadrat i zrób w nim wcięcie po przekątnej. Delikatnie złącz kwadrat wzdłuż wcięcia, aby otrzymać dziób.

Wielkanocne babeczki kurczaczki - Krok 9

Krok 10

Umieść dwie małe czekoladowe drażetki w miejscu oczu kurczaczka, a następnie dodaj dziób, łapki i skrzydła.Wielkanocne babeczki kurczaczki są gotowe do podania.

Wielkanocne babeczki kurczaczki - Krok 10

Krok 11

Ten przepis możesz przygotować szybciej z naszymi Babeczkami nic do dodania.

Wielkanocne babeczki kurczaczki - Krok 11
Moje Ciasto

Dobra rada:

Same babeczki, bez dekoracji może przygotować wcześniej i zamrozić je.

1

Opinie o przepisie

  • Ola  Kornaś

    Ola Kornaś, 14.04.2017

    Babeczki bardzo puszyste i pyszne bardzo polecam je na Wielkanoc. Pycha :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocne babeczki kurczaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocne babeczki kurczaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocne babeczki kurczaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocne babeczki kurczaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocne babeczki kurczaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocne babeczki kurczaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocne babeczki kurczaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocne babeczki kurczaczkiWielkanocne babeczki kurczaczki

Wielkanocne babeczki kurczaczki to świetna propozycja na świąteczny poczęstunek. Ich przygotowanie rozpocznij od upieczenia ciasta. Ważna jest kolejność dodawania składników, która zapewni perfekcyjne ciasto. Na początek utrzyj kostkę do pieczenia z cukrem i wymieszaj całość ze startą skórką z cytryny, którą możesz zastąpić limonkową. Do masy dodaj jajka, a następnie mąkę i sok z cytryny. Kiedy będzie już gładka, przełóż ją do specjalnych foremek i piecz do momentu, w którym całość nabierze złocistego koloru. Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj krem. W tym celu należy utrzeć kostkę do pieczenia z cukrem pudrem, sokiem cytrynowym i niewielką ilością żółtego barwnika spożywczego. Gotowy krem rozsmaruj na wierzchu każdej z babeczek i przygotuj elementy dekoracyjne z pomarańczowej masy cukierniczej. Wcześniej należy ją rozwałkować na blacie oprószonym cukrem pudrem, dzięki czemu nie będzie przywierała do powierzchni. Wytnij z niej dzioby i łapki kurczaków. Czekoladowe drażetki będą natomiast imitowały oczy. Przygotuj smaczne i efektowne babeczki, inspirując się naszym przepisem.