Wielkanocne ciasto czekoladowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

48

598 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1074 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1733 osoby zapisały

Udostępnij
Wielkanocne ciasto czekoladowe

Składniki

ciasto:

140 gramów

250 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

220 gramów

60 gramów

200 mililitrów

1 łyżeczka

0.75 łyżki

polewa:

100 gramów

posypka:

65 gramów

95 gramów

dekoracja:

125 gramów

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Natłuść formę i oprósz mąką.

Wielkanocne ciasto czekoladowe - Krok 1

Krok 2

W dużej misce zmiksuj: Kasię, cukier, jajka, wanilię, mąkę, kakao, śmietankę i proszek do pieczenia.

Wielkanocne ciasto czekoladowe - Krok 2

Krok 3

Wlej masę do formy i piecz w 160°C przez 40-45 minut do momentu, w którym obręcz będzie płynnie odklejać się od ciasta.

Wielkanocne ciasto czekoladowe - Krok 3

Krok 4

Przełóż ciasto do ostygnięcia.

Wielkanocne ciasto czekoladowe - Krok 4

Krok 5

Umieść ciasto na paterze i polej 100 g rozpuszczonej mlecznej czekolady tak, by rozpłynęła się po bokach. Pozwól czekoladzie zastygnąć.

Wielkanocne ciasto czekoladowe - Krok 5

Krok 6

Zmieszaj płatki z 95 g rozpuszczonej mlecznej czekolady.

Wielkanocne ciasto czekoladowe - Krok 6

Krok 7

Utwórz gniazdo na szczycie tortu. Wypełnij gniazdko czekoladowymi jajeczkami i czekoladkami z bombonierki. Wierzch posyp wiórkami z białej czekolady.

Wielkanocne ciasto czekoladowe - Krok 7
7

Opinie o przepisie

  • Alicja Te

    Alicja Te , 31.03.2018

    Można zamiast rozpuszczonej czekolady/ serek mascarpone rozpuszczony z biała czekolada- jest super jako polewa :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Miraszewska

    Kamila Miraszewska , 24.03.2016

    Trzeba do czekolady mleka dodać trochę. A jaka śmietanka ma być do ciasta?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Woś

    Natalia Woś , 24.03.2016

    Trzeba dodać troche masła wtedy czekolada nie będzie pękać ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna  Janusiewicz

    Joanna Janusiewicz , 24.03.2016

    śmietanka laciata 30% do ciast i deserów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Filipiuk

    Magdalena Filipiuk , 24.03.2016

    Przecież rozpuszczona czekolada, którą poleje się to ciasto zastygnie... krojenie będzie fatalne :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Miraszewska

    Kamila Miraszewska , 23.03.2016

    Ja również pytam jaka śmietanka?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Wolowiec

    Sylwia Wolowiec , 22.03.2016

    Jaka śmietanka?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocne ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocne ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocne ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocne ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocne ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocne ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocne ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej