Wielkanocne ciasto czekoladowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

48

530 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1074 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1733 osoby zapisały

Udostępnij
Wielkanocne ciasto czekoladowe

Składniki

ciasto:

250 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

220 gramów

200 mililitrów

2 sztuki

60 gramów

0.75 łyżki

dekoracja:

125 gramów

0 gramów

20 gramów

polewa:

95 gramów

posypka:

65 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Natłuść formę i oprósz mąką.

Wielkanocne ciasto czekoladowe - Krok 1

Krok 2

W dużej misce zmiksuj: Kasię, cukier, jajka, wanilię, mąkę, kakao, śmietankę i proszek do pieczenia.

Wielkanocne ciasto czekoladowe - Krok 2

Krok 3

Wlej masę do formy i piecz w 160°C przez 40-45 minut do momentu, w którym obręcz będzie płynnie odklejać się od ciasta.

Wielkanocne ciasto czekoladowe - Krok 3

Krok 4

Przełóż ciasto do ostygnięcia.

Wielkanocne ciasto czekoladowe - Krok 4

Krok 5

Umieść ciasto na paterze i polej 100 g rozpuszczonej mlecznej czekolady tak, by rozpłynęła się po bokach. Pozwól czekoladzie zastygnąć.

Wielkanocne ciasto czekoladowe - Krok 5

Krok 6

Zmieszaj płatki z 95 g rozpuszczonej mlecznej czekolady.

Wielkanocne ciasto czekoladowe - Krok 6

Krok 7

Utwórz gniazdo na szczycie tortu. Wypełnij gniazdko czekoladowymi jajeczkami i czekoladkami z bombonierki. Wierzch posyp wiórkami z białej czekolady.

Wielkanocne ciasto czekoladowe - Krok 7
7

Opinie o przepisie

  • Alicja Te

    Alicja Te

    Można zamiast rozpuszczonej czekolady/ serek mascarpone rozpuszczony z biała czekolada- jest super jako polewa :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Miraszewska

    Kamila Miraszewska

    Trzeba do czekolady mleka dodać trochę. A jaka śmietanka ma być do ciasta?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Woś

    Natalia Woś

    Trzeba dodać troche masła wtedy czekolada nie będzie pękać ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna  Janusiewicz

    Joanna Janusiewicz

    śmietanka laciata 30% do ciast i deserów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Filipiuk

    Magdalena Filipiuk

    Przecież rozpuszczona czekolada, którą poleje się to ciasto zastygnie... krojenie będzie fatalne :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Miraszewska

    Kamila Miraszewska

    Ja również pytam jaka śmietanka?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Wolowiec

    Sylwia Wolowiec

    Jaka śmietanka?

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej