Wielkanocny quiche z szynką schwarzwaldzką i szczypiorem
łatwe
689 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
7 sztuk
1 sztuka
150 mililitrów
4 plastry
100 gramów
1 sztuka
1 pęczek
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dwa jajka ugotuj na twardo i wystudź. Obierz i pokrój w plastry. Okrągłą formę do tarty wyłóż pergaminem a następnie nałóż płat ciasta. Ponakłuwaj widelcem i zapiecz w nagrzanym piekarniku (200 st. C, 6-8 minut).

Krok 2
Szynkę rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i upiecz na chrupko. Po upieczeniu połam na mniejsze kawałki. Szczypior pokrój drobno. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem.

Krok 3
Do kielicha blendera wbij jajka, dodaj śmietanę, pieprz oraz kostkę drobiową. Całość zmiksuj na jednolitą masę.

Krok 4
Na zapieczone ciasto wyłóż pokruszony ser oraz szynkę i cebulę. Całość zalej jajeczną masą a na koniec rozłóż plastry jajka dociskając je palcami tak, aby zanurzyły się z pozostałymi składnikami. Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 12-15 minut. Po wyjęciu posyp szczypiorem i podawaj.


Dobra rada:
Quiche możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na drugi dzień będzie smakować równie dobrze na zimno.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wielkanocny quiche z szynką schwarzwaldzką i szczypiorem
Przygotowania do świąt potrafią zawrócić w głowie. Lista spraw do załatwienia rośnie z prędkością światła, a dzień nie chce wydłużyć się ani o minutę. W takiej sytuacji warto mieć pod ręką przepisy na efektowne dania błyskawiczne. Dzięki naszej wariacji na temat francuskiego quiche, które łączymy z szynką schwarzwaldzką i szczypiorem, przyrządzenie uroczystego obiadu zajmie ci mniej niż pół godziny!
Dla kogo?
Kuchnia francuska stoi otworem przed początkującymi kucharzami. Jest wybawieniem także dla tych najbardziej zapracowanych, którzy nie mogą poświęcić na gotowanie zbyt wiele czasu.
Na jaką okazję?
Gorące, wyjęte prosto z pieca quiche z szynką i szczypiorem może śmiało konkurować z popisową pieczenią. Co więcej, zostawia ją daleko w tyle, bo wyśmienicie smakuje nawet na zimno! Weź je ze sobą do szkoły, pracy albo na całodniową wycieczkę.
Czy wiesz, że?
Wbrew pozorom łatwo odróżnić quiche od tarty. Pierwszej potrawy nigdy nie przyrządza się na słodko, a jej niezbędnym składnikiem jest masa śmietanowo-jajeczna.
Dla urozmaicenia:
Spróbuj zaserwować najbardziej znany quiche lorraine – placek lotaryński. Oprócz jaj i śmietany znajdziesz w nim boczek, szynkę oraz tarty ser.