Quiche wielkanocne – z szynką i serem: przepis | Przepisy.pl pixel

Wielkanocny quiche z szynką schwarzwaldzką i szczypiorem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
178 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

351 osób wydrukowało

Pobierz pdf

689 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

7 sztuk

1 sztuka

150 mililitrów

4 plastry

100 gramów

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dwa jajka ugotuj na twardo i wystudź. Obierz i pokrój w plastry. Okrągłą formę do tarty wyłóż pergaminem a następnie nałóż płat ciasta. Ponakłuwaj widelcem i zapiecz w nagrzanym piekarniku (200 st. C, 6-8 minut).

Wielkanocny quiche z szynką schwarzwaldzką i szczypiorem - Krok 1

Krok 2

Szynkę rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i upiecz na chrupko. Po upieczeniu połam na mniejsze kawałki. Szczypior pokrój drobno. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem.

Wielkanocny quiche z szynką schwarzwaldzką i szczypiorem - Krok 2

Krok 3

Do kielicha blendera wbij jajka, dodaj śmietanę, pieprz oraz kostkę drobiową. Całość zmiksuj na jednolitą masę.

Wielkanocny quiche z szynką schwarzwaldzką i szczypiorem - Krok 3

Krok 4

Na zapieczone ciasto wyłóż pokruszony ser oraz szynkę i cebulę. Całość zalej jajeczną masą a na koniec rozłóż plastry jajka dociskając je palcami tak, aby zanurzyły się z pozostałymi składnikami. Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 12-15 minut. Po wyjęciu posyp szczypiorem i podawaj.

Wielkanocny quiche z szynką schwarzwaldzką i szczypiorem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Quiche możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na drugi dzień będzie smakować równie dobrze na zimno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocny quiche z szynką schwarzwaldzką i szczypiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocny quiche z szynką schwarzwaldzką i szczypiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocny quiche z szynką schwarzwaldzką i szczypiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocny quiche z szynką schwarzwaldzką i szczypiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocny quiche z szynką schwarzwaldzką i szczypiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocny quiche z szynką schwarzwaldzką i szczypiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocny quiche z szynką schwarzwaldzką i szczypiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocny quiche z szynką schwarzwaldzką i szczypiorem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocny quiche z szynką schwarzwaldzką i szczypioremWielkanocny quiche z szynką schwarzwaldzką i szczypiorem

Przygotowania do świąt potrafią zawrócić w głowie. Lista spraw do załatwienia rośnie z prędkością światła, a dzień nie chce wydłużyć się ani o minutę. W takiej sytuacji warto mieć pod ręką przepisy na efektowne dania błyskawiczne. Dzięki naszej wariacji na temat francuskiego quiche, które łączymy z szynką schwarzwaldzką i szczypiorem, przyrządzenie uroczystego obiadu zajmie ci mniej niż pół godziny!

Dla kogo?

Kuchnia francuska stoi otworem przed początkującymi kucharzami. Jest wybawieniem także dla tych najbardziej zapracowanych, którzy nie mogą poświęcić na gotowanie zbyt wiele czasu.

Na jaką okazję?

Gorące, wyjęte prosto z pieca quiche z szynką i szczypiorem może śmiało konkurować z popisową pieczenią. Co więcej, zostawia ją daleko w tyle, bo wyśmienicie smakuje nawet na zimno! Weź je ze sobą do szkoły, pracy albo na całodniową wycieczkę.

Czy wiesz, że?

Wbrew pozorom łatwo odróżnić quiche od tarty. Pierwszej potrawy nigdy nie przyrządza się na słodko, a jej niezbędnym składnikiem jest masa śmietanowo-jajeczna.

Dla urozmaicenia:

Spróbuj zaserwować najbardziej znany quiche lorraine – placek lotaryński. Oprócz jaj i śmietany znajdziesz w nim boczek, szynkę oraz tarty ser.