Włoskie bułeczki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

8

69 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

66 osób wydrukowało

Pobierz pdf

156 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 łyżeczki

3 dekagramy

1 szklanka

2 łyżki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozrobić w ciepłym mleku z dwoma łyżkami mąki i 2 łyżkami cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól.

Włoskie bułeczki - Krok 1

Krok 2

Dodać zaczyn drożdżowy, wymieszać.

Włoskie bułeczki - Krok 2

Krok 3

Kasię roztopić, wlać do ciasta, dodać jajo, wyrobić.

Włoskie bułeczki - Krok 3

Krok 4

Ciasto przełożyć na stolnice dodać posiekaną ostrą papryczkę i rozmaryn. Zagnieść.

Włoskie bułeczki - Krok 4

Krok 5

Z ciasta formować paluchy. Wałeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na ok. 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut aż się lekko zrumienią.

Włoskie bułeczki - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoskie bułeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoskie bułeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoskie bułeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoskie bułeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoskie bułeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoskie bułeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoskie bułeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Tort leśny mech
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoskie bułeczkiWłoskie bułeczki

Świeże i chrupiące ciepłe bułeczki – upiecz je według tego sprawdzonego przepisu. Najpierw przygotuj zaczyn, rozrabiając świeże drożdże w szklance podgrzanego mleka połączonego z mąką i cukrem. Odstaw go na chwilę w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły fermentować. Powstałą w ten sposób mieszankę dodaj do przesianej mąki pszennej i starannie wymieszaj. Do mąki wlej roztopioną i przestudzoną kostkę do pieczenia, wbij jajko, po czym rozpocznij wyrabianie ciasta. Przełóż je na stolnicę, dodaj drobno posiekaną papryczkę chili oraz suszony rozmaryn i całość zagnieć. Z ciasta uformuj podłużne bułki, tzw. paluchy, ułóż je na blasze i poczekaj, aż nieco wyrosną. Piecz do momentu, aż będą lekko rumiane. Gotowe włoskie bułeczki zjesz jako samodzielną przekąskę lub wykorzystasz do przygotowania kanapek, np. z szynką parmeńską oraz oliwkami. Będą trafionym dodatkiem do sałatek z pomidorami i mozzarellą, a także rukolą lub sałatą rzymską. Z czym podasz włoskie bułeczki? Podziel się swoją propozycją w komentarzu.