Włoskie bułeczki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

8

60 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

66 osób wydrukowało

Pobierz pdf

156 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 łyżeczki

3 dekagramy

1 szklanka

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozrobić w ciepłym mleku z dwoma łyżkami mąki i 2 łyżkami cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól.

Włoskie bułeczki - Krok 1

Krok 2

Dodać zaczyn drożdżowy, wymieszać.

Włoskie bułeczki - Krok 2

Krok 3

Kasię roztopić, wlać do ciasta, dodać jajo, wyrobić.

Włoskie bułeczki - Krok 3

Krok 4

Ciasto przełożyć na stolnice dodać posiekaną ostrą papryczkę i rozmaryn. Zagnieść.

Włoskie bułeczki - Krok 4

Krok 5

Z ciasta formować paluchy. Wałeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na ok. 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut aż się lekko zrumienią.

Włoskie bułeczki - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoskie bułeczkiWłoskie bułeczki

Świeże i chrupiące ciepłe bułeczki – upiecz je według tego sprawdzonego przepisu. Najpierw przygotuj zaczyn, rozrabiając świeże drożdże w szklance podgrzanego mleka połączonego z mąką i cukrem. Odstaw go na chwilę w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły fermentować. Powstałą w ten sposób mieszankę dodaj do przesianej mąki pszennej i starannie wymieszaj. Do mąki wlej roztopioną i przestudzoną kostkę do pieczenia, wbij jajko, po czym rozpocznij wyrabianie ciasta. Przełóż je na stolnicę, dodaj drobno posiekaną papryczkę chili oraz suszony rozmaryn i całość zagnieć. Z ciasta uformuj podłużne bułki, tzw. paluchy, ułóż je na blasze i poczekaj, aż nieco wyrosną. Piecz do momentu, aż będą lekko rumiane. Gotowe włoskie bułeczki zjesz jako samodzielną przekąskę lub wykorzystasz do przygotowania kanapek, np. z szynką parmeńską oraz oliwkami. Będą trafionym dodatkiem do sałatek z pomidorami i mozzarellą, a także rukolą lub sałatą rzymską. Z czym podasz włoskie bułeczki? Podziel się swoją propozycją w komentarzu.