Wytrawne bułeczki ziołowo-serowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

69 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

150 gramów

1 łyżeczka

50 gramów

0.75 szklanki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuść w rondelku i lekko przestudź. Żółtko oddziel od białka.

Krok 2

Mąkę wymieszaj z solą. Drożdże rozpuść w letniej wodzie z cukrem.

Krok 3

W misce wymieszaj mieszadłami miksera mąkę, rozpuszczone drożdże, ser, zioła, żółtko i przestudzoną Kasię.

Krok 4

Ciasto przełóż na podsypany mąką stół, zagnieć, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Krok 5

Gdy ciasto podwoi objętość zagnieć go powtórnie.

Krok 6

Zrób wałek i potnij na 16 części. Z każdej uformuj bułeczkę.

Krok 7

Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia płaskiej blaszce, posmaruj białkiem i posyp dodatkami.

Krok 8

Wstaw do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i piecz około 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wytrawne bułeczki ziołowo-serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wytrawne bułeczki ziołowo-serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wytrawne bułeczki ziołowo-serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wytrawne bułeczki ziołowo-serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wytrawne bułeczki ziołowo-serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wytrawne bułeczki ziołowo-serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wytrawne bułeczki ziołowo-serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej