Wytrawne muffinki z szynką i serem - w listkach | Przepisy.pl pixel

Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

15

heart
125 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

330 osób wydrukowało

Pobierz pdf

437 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

1 pęczek

100 gramów

0.5 sztuki

200 mililitrów

50 gramów

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę ugotuj do miękkości według przepisu producenta w dużej ilości wody. Następnie przełóż na sito, aby ją odsączyć.

Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej  - Krok 1

Krok 2

Blaszkę do muffinek lub foremki wyłóż szynką w kształcie otwartej róży - dwa plasterki na jedną babeczkę.

Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej  - Krok 2

Krok 3

Zetrzyj na tarce ser, posiekaj natkę pietruszki, a pieczarki pokrój w półplastry. Połówkę cukinii przekrój na 4 części. Usuń z niej części nasienne i pokrój w cienkie plastry. Cukinię i pieczarki zanurz na minutę w gotującej się wodzie, a następnie dobrze odciśnij w papierowym ręczniku.

Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej  - Krok 3

Krok 4

Warzywa razem z pietruszką i ugotowaną kaszą wymieszaj w misce z jajkiem, jogurtem i Fixem Knorr.

Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej  - Krok 4

Krok 5

Wypełnij foremki z szynką do 2/3 wysokości. Wierzch posyp serem. Całość wstaw do nagrzanego do 165°C piekarnika z włączonym termoobiegiem i zapiekaj przez 15-20 minut.

Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej  - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Szynkę parmeńską możesz zastąpić szynką szwardzwaldzką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej

Muffinki, babeczki, cupcakes… kto się im nie oprze? Zazwyczaj kojarzone z tym, co kolorowe, smaczne i niezwykle estetyczne. Serwowane w formie deseru, ale nie tylko! Czas na nową odsłonę – na słono! Niestandardowe połączenie, które zachęci nawet najbardziej wybrednych. Przepis na wytrawne muffinki w listkach z szynki parmeńskiej to numer jeden. Polubisz je już po pierwszym kęsie.

Dla kogo?

Dla miłośników przekąsek! Zrezygnuj z tych kupnych na rzecz sprawdzonych przystawek, przyrządzonych w domu. Wiesz, co jesz!

Na jaką okazję?

Wytrawne muffiny w listkach z szynki parmeńskiej idealnie wpasują się w klimat wspólnego wieczoru z przyjaciółmi – np. w formie przystawki lub na co dzień – jako drugie śniadanie w pracy czy szkole.

Czy wiesz, że?

Historia muffinków sięga prawdopodobnie wiktoriańskiej Anglii. Początkowo przygotowywano je jako posiłek dla służby, a z czasem zostały przejęte przez klasę wyższą jako dodatek do herbaty.

Dla urozmaicenia:

Szynkę parmeńską możesz z powodzeniem zastąpić szynką szwarcwaldzką.