Wytrawne muffinki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

25

150 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

558 osób wydrukowało

Pobierz pdf

634 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

2 łyżeczki

2 sztuki

125 mililitrów

1 sztuka

100 gramów

1 pęczek

1 łyżeczka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 200°C. Formę do muffinek natłuść margaryną i obsyp mąką lub po prostu wyłóż ją papilotkami do muffinek. Cukinię umyj, osusz a następnie przekrój wzdłuż na pół i wytnij nasiona. Cukinię pokrój w kostkę. Ser pokrusz lub również pokrój w kostkę. Szczypiorek umyj, osusz i pokrój drobno w krążki.

Krok 2

Kasię ubij z jajkami. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodawaj na przemian z mlekiem do ubitej masy cały czas mieszając. Cukinię, ser i szczypiorek dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.

Krok 3

Przygotowane ciasto wyłóż do foremek i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 20-25 minut. Aby upewnić się, że muffinki są już gotowe, wykonaj próbę suchego patyczka. Upieczone muffinki lekko wystudź, następnie wierzch każdej z nich posmaruj serem i posyp rzeżuchą.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Zamiast rzeżuchy możesz użyć swoich ulubionych kiełków.

2

Opinie o przepisie

  • Iwona Strzepka

    Iwona Strzepka

    Ooo pycha! Zrobie! I Cie zaprosze Katarzyna Krol-Mekarska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Krol-Mekarska

    Katarzyna Krol-Mekarska

    Iwona Strzepka cos dla Ciebie?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wytrawne muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wytrawne muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wytrawne muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wytrawne muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wytrawne muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wytrawne muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wytrawne muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wytrawne muffinkiWytrawne muffinki

Przygotowując domowe przyjęcie, nie zapomnij o smacznych przekąskach, wśród których powinny pojawić się wytrawne muffinki. Przyrządzisz je na bazie puszystego ciasta wymieszanego z warzywami. Będą smaczne, gdy do masy dodasz szczypiorek oraz cukinię. Z tej drugiej wytnij nasiona i pokrój miąższ w drobną kostkę, wybornym dodatkiem będzie również pokruszony owczy ser. Opcjonalnie możesz go zastąpić półtłustym białym twarogiem. Do całości dodaj szczyptę podstawowych przypraw. Wypróbuj także wariant z pikantną papryką, która podkreśli smak warzyw. Gęstość konsystencji ciasta kontroluj, dolewając mleko. Muffinki piecz w specjalnych foremkach. Jak rozpoznać dobrze upieczone ciasto? Wystarczy, że wbijesz w nie wykałaczkę – jeśli po wyciągnięciu będzie sucha, to znak, że mini wypieki są gotowe. Podawaj je lekko ostudzone lub na zimno. Do ich dekoracji możesz wykorzystać pozostały ser, który warto rozsmarować na wierzchach. Oprósz je posiekanym szczypiorkiem lub posyp rzeżuchą. Serwuj solo lub z prostą sałatką na bazie pomidorków koktajlowych. Sprawdź, jak wyśmienicie smakują wytrawne muffinki z cukinią i owczym serem.