Żabie oczka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

477

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

7 sztuk

1 szklanka

1 szklanka

0.5 szklanki

1 łyżeczka

krem:

1 opakowanie

2 opakowania

2 sztuki

1 opakowanie

0.75 szklanki

polewa czekoladowa:

0.25 opakowania

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.

Krok 2

Następnie dodać do piany żółtka i resztę składników. Wyłożyć na wysmarowaną blaszkę i piec 30 minut.

Krok 3

Krem: ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu, zanim zrobi się gęsty wsypać do niego 1 suchą galaretkę. Dobrze wymieszać. Ostudzić.

Krok 4

Budyń może wydawać się zbyt rzadki, ale to nie szkodzi-krem na pewno wyjdzie, a galaretka potem go lepiej ściągnie.

Krok 5

W tym czasie rozpuścić drugą galaretkę w 1/2 l wody-zostawić aż zacznie tężeć.

Krok 6

Miękką Kasię utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem, na końcu dodawać po łyżce zimnego budyniu. Utrzeć na gładką masę.

Krok 7

Zimny biszkopt przekroić na pół.

Krok 8

W górnej części wyciąć kieliszkiem kółka 4 na krótkiej stronie i 6 na długiej.

Krok 9

Krem wyłożyć na spodnią część ciasta i przykryć częścią z dziurkami.

Krok 10

Lekko tężejącą galaretkę ponalewać w wycięte dziurki i przykryć je wyciętymi kółkami.

Krok 11

Polewa: rozpuścić Kasię z wodą, cukrem i kakao. Wymieszać na gładką polewę. Zrobić esy-floresy z polewy czekoladowej. Schłodzić w lodówce.

Krok 12

Porada: do dziurek można użyć galaretki agrestowej, wtedy ładnie wygląda.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żabie oczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żabie oczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żabie oczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żabie oczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żabie oczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żabie oczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żabie oczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej