Kapusta włoska zapiekana z serem - przepis | Przepisy.pl pixel

Kapusta zapiekana z żółtym serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

72

heart
325 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

486 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1092 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

1 pęczek

150 gramów

10 gramów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr w litrze gorącej wody.

Kapusta zapiekana z żółtym serem - Krok 1

Krok 2

Pokrój kapustę w ćwiartki. Gotuj w bulionie przez około 15 minut, wyjmij z garnka i ostudź.

Kapusta zapiekana z żółtym serem - Krok 2

Krok 3

Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z 3 łyżkami bułki tartej, jajkami i pokruszoną Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr.

Kapusta zapiekana z żółtym serem - Krok 3

Krok 4

Wysmaruj foremkę margaryną i posyp pozostałą bułką tartą.

Kapusta zapiekana z żółtym serem - Krok 4

Krok 5

W przygotowanej formie ułóż ćwiartki kapusty, posyp je serem wymieszanym z bułką tartą oraz jajkami. Następnie wstaw do mocno nagrzanego piekarnika i piecz 15-20 minut, do momentu, gdy ser się roztopi. Podawaj danie posypane posiekanym szczypiorkiem.

Kapusta zapiekana z żółtym serem - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • daniela  winiewska

    daniela winiewska , 28.10.2019

    pyszna kapusta zapiekana

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta zapiekana z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta zapiekana z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta zapiekana z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta zapiekana z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta zapiekana z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta zapiekana z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta zapiekana z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta zapiekana z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kapusta z pomidorami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta zapiekana z żółtym seremKapusta zapiekana z żółtym serem

Miękka, polana pysznym gęstym sosem – to kapusta zapiekana z żółtym serem, czyli ciekawa alternatywa dla surówki czy zasmażanej kapusty. Sprawdzi się jako dodatek do mięs, zwłaszcza kotletów czy steków z karkówki. Niewielkie główki włoskiej kapusty ugotuj w aromatycznym drobiowym bulionie. Po kilkunastu minutach wyjmij je ostrożnie i przełóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem oraz posypanego niewielką ilością bułki. W misce roztrzep jajka i wymieszaj je z bułką tartą (może być typu panko, czyli z większymi kawałkami pieczywa), przyprawą czosnkową i żółtym serem. Dzięki temu na kapuście powstanie rumiana i chrupiąca skorupka, a smak warzywa przeniknie wyrazistym sosem. Użyj pikantnego sera, np. cheddara, który podkreśli delikatny smak kapusty. Piecz w mocno nagrzanym piekarniku do momentu, aż ser roztopi się i zarumieni, a tuż przed podaniem posyp całość szczypiorkiem. Kapusta zapiekana z żółtym serem to świetny sposób na przygotowanie tego warzywa. Zaserwuj ją przy najbliższej okazji.