Zapiekana kapusta

Autor: Aneta Łańcuchowska

ratingratingratingratingrating

49

316 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

606 osób wydrukowało

Pobierz pdf

984 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

50 gramów

3 łyżki

150 gramów

sos:

1 opakowanie

145 mililitrów

1 szklanka

1 sztuka

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oderwij wierzchnie liście kapusty, resztę opłucz, podziel na ćwiartki i ugotuj na parze, aż do miękkości przez ok. 15 min.

Zapiekana kapusta - Krok 1

Krok 2

Następnie pokrój na duże kawałki i wymieszaj z dwiema łyżkami oleju rzepakowego.

Zapiekana kapusta - Krok 2

Krok 3

W rondelku wymieszaj saszetkę Naturalnie Smaczne! Spaghetti Bolognese z mlekiem i wodą. Gotuj ok. 3 min. na wolnym ogniu, następnie dodaj roztrzepane żółtko i ponownie zagotuj. Na koniec dodaj margarynę i wymieszaj do rozpuszczenia.

Zapiekana kapusta - Krok 3

Krok 4

Przygotuj naczynie żaroodporne: wysmaruj je łyżką oleju, ułóż kapustę, polej sosem i posyp startym serem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C, aż do zarumienienia sera (ok. 10 min). Podawaj z ugotowanym ryżem.

Zapiekana kapusta - Krok 4
Aneta Łańcuchowska

Dobra rada:

Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Kapusta włoska oraz produkty mleczne to świetne źródła wapnia. Jedna porcja dania dostarcza aż 475 mg, czyli ponad 50% dziennej referencyjnej wartości spożycia (RWS). Jeżeli nie lubisz brązowego ryżu, możesz zamienić go na kaszę gryczaną lub makaron pełnoziarnisty. Wszystkie te produkty są bogatym źródłem węglowodanów złożonych.

1

Opinie o przepisie

  • Barbara Nowak

    Barbara Nowak , 03.11.2019

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekana kapusta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekana kapusta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekana kapusta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekana kapusta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekana kapusta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekana kapusta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekana kapusta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekana kapustaZapiekana kapusta

Ten przepis to dobra inspiracja na przygotowanie apetycznego, a zarazem pożywnego dania. Zapiekana kapusta, wymieszana z apetycznym sosem i przykryta delikatną mozzarellą, sprawdzi się na obiad lub kolację. Jak ją przygotować? Podstawę dania – kapustę – gotuj do momentu, aż będzie miękka, a następnie pokrój ją na duże kawałki. Wymieszaj z olejem rzepakowym i odstaw na bok. Pora na aromatyczny sos, który doskonale połączy wszystkie składniki – przyrządź go według instrukcji na opakowaniu, a pod koniec gotowania dołącz do niego żółtko oraz margarynę. Do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem, włóż kapustę, polej sosem, posyp startym serem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Zapiekanka będzie gotowa po kilku minutach, gdy ser się zarumieni. Jak ją serwować? Najlepiej zaraz po wyjęciu z piekarnika, udekorowaną aromatycznymi ziołami np. bazylią, tymiankiem czy pietruszką. Jako dodatek sprawdzi się ugotowany brązowy ryż – zastąpisz go również kaszą gryczaną lub makaronem pełnoziarnistym. Przygotuj to pożywne danie z naszym przepisem. Smacznego!