
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
200 gramów
1 sztuka
1 pęczek
150 gramów
10 gramów
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr w litrze gorącej wody.

Krok 2
Pokrój kapustę w ćwiartki. Gotuj w bulionie przez około 15 minut, wyjmij z garnka i ostudź.

Krok 3
Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z 3 łyżkami bułki tartej, jajkami i pokruszoną Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr.

Krok 4
Wysmaruj foremkę margaryną i posyp pozostałą bułką tartą.

Krok 5
W przygotowanej formie ułóż ćwiartki kapusty, posyp je serem wymieszanym z bułką tartą oraz jajkami. Następnie wstaw do mocno nagrzanego piekarnika i piecz 15-20 minut, do momentu, gdy ser się roztopi. Podawaj danie posypane posiekanym szczypiorkiem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapusta zapiekana z żółtym serem
Miękka, polana pysznym gęstym sosem – to kapusta zapiekana z żółtym serem, czyli ciekawa alternatywa dla surówki czy zasmażanej kapusty. Sprawdzi się jako dodatek do mięs, zwłaszcza kotletów czy steków z karkówki. Niewielkie główki włoskiej kapusty ugotuj w aromatycznym drobiowym bulionie. Po kilkunastu minutach wyjmij je ostrożnie i przełóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem oraz posypanego niewielką ilością bułki. W misce roztrzep jajka i wymieszaj je z bułką tartą (może być typu panko, czyli z większymi kawałkami pieczywa), przyprawą czosnkową i żółtym serem. Dzięki temu na kapuście powstanie rumiana i chrupiąca skorupka, a smak warzywa przeniknie wyrazistym sosem. Użyj pikantnego sera, np. cheddara, który podkreśli delikatny smak kapusty. Piecz w mocno nagrzanym piekarniku do momentu, aż ser roztopi się i zarumieni, a tuż przed podaniem posyp całość szczypiorkiem. Kapusta zapiekana z żółtym serem to świetny sposób na przygotowanie tego warzywa. Zaserwuj ją przy najbliższej okazji.