
Składniki
200 gramów
2 sztuki
300 mililitrów
10 gramów
1 szczypta
50 mililitrów
100 gramów
1 opakowanie
400 gramów
200 gramów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wątróbkę pokrój w cienkie plastry, oprósz solą i pieprzem, podsmaż na patelni z obu stron. Przełóż na bok.

Krok 2
Na patelni podsmaż pokrojone w plastry kawałki cebuli, czosnku, jabłka i suszonej śliwki. Całość smaż około 4 minut.

Krok 3
Po tym czasie wszystko zalej czerwonym winem i gotuj, aż wino odparuje zupełnie, dodaj wtedy Sos do pieczeni ciemny Knorr rozmieszany w 300 mililitrach wody – całość zagotuj.

Krok 4
Dodaj na powrót wątróbkę i gotuj jeszcze około 1 minuty, wątróbka powinna być różowa w środku.

Krok 5
Potrawę dopraw majerankiem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni ciemny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wątróbka z jabłkami
Wątróbka z jabłkami i dodatkiem suszonych owoców, podlana winem i podana z ciemnym sosem to dla kuchennych znawców połączenie niemalże kultowe. Osoby nieprzekonane do takich połączeń, powinny go szybko spróbować. Gwarantujemy, że nie pożałują. Wątróbka występuje na polskich stołach przeważnie w towarzystwie podduszonej cebulki. Z całą pewnością nie kojarzy się z wykwintnością. Wystarczy jednak dodać do niej kilka składników, aby wyczarować wyjątkowe danie, idealne na specjalne okazje. Cielęca wątroba to mięso delikatne, a więc nie wymaga długiego smażenia. Wystarczy opiec kawałki wątróbki na patelni przez kilka minut na każdej stronie. Aby wątróbka nie stwardniała, posól ją dopiero po zdjęciu z patelni, tuż przed połączeniem jej z owocami i ciemnym sosem pieczeniowym. Na koniec nie żałuj suszonego majeranku. Danie serwuj z bagietką oraz lampką czerwonego wina.