
Składniki
200 gramów
2 sztuki
300 mililitrów
10 gramów
1 szczypta
50 mililitrów
100 gramów
1 opakowanie
400 gramów
200 gramów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wątróbkę pokrój w cienkie plastry, oprósz solą i pieprzem, podsmaż na patelni z obu stron. Przełóż na bok.

Krok 2
Na patelni podsmaż pokrojone w plastry kawałki cebuli, czosnku, jabłka i suszonej śliwki. Całość smaż około 4 minut.

Krok 3
Po tym czasie wszystko zalej czerwonym winem i gotuj, aż wino odparuje zupełnie, dodaj wtedy Sos do pieczeni ciemny Knorr rozmieszany w 300 mililitrach wody – całość zagotuj.

Krok 4
Dodaj na powrót wątróbkę i gotuj jeszcze około 1 minuty, wątróbka powinna być różowa w środku.

Krok 5
Potrawę dopraw majerankiem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni ciemny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wątróbka z jabłkami
Wątróbka z jabłkami i dodatkiem suszonych owoców, podlana winem i podana z ciemnym sosem to dla kuchennych znawców połączenie niemalże kultowe. Osoby nieprzekonane do takich połączeń, powinny go szybko spróbować. Gwarantujemy, że nie pożałują. Wątróbka występuje na polskich stołach przeważnie w towarzystwie podduszonej cebulki. Z całą pewnością nie kojarzy się z wykwintnością. Wystarczy jednak dodać do niej kilka składników, aby wyczarować wyjątkowe danie, idealne na specjalne okazje. Cielęca wątroba to mięso delikatne, a więc nie wymaga długiego smażenia. Wystarczy opiec kawałki wątróbki na patelni przez kilka minut na każdej stronie. Aby wątróbka nie stwardniała, posól ją dopiero po zdjęciu z patelni, tuż przed połączeniem jej z owocami i ciemnym sosem pieczeniowym. Na koniec nie żałuj suszonego majeranku. Danie serwuj z bagietką oraz lampką czerwonego wina.