Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

heart
566 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

579 osób wydrukowało

Pobierz pdf

794 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 ziarna

3 sztuki

1.5 kilograma

4 łyżki

150 mililitrów

5 gramów

120 mililitrów

1 łyżeczka

60 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj wodę z dodatkiem soli, ziela angielskiego i liścia laurowego. Gotuj żeberka przez ok. 1 godzinę, aż będą miękkie. Następnie odsącz, osusz i pokrój w mniejsze kawałki, po 2-3 kostki

Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej - VIDEO - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj oliwę, przyprawę Knorr, tłuczony pieprz, miód oraz musztardę. Tak powstałą marynatą natrzyj jeszcze ciepłe żeberka. Odstaw na 12 godzin.

Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Zamarynowane żeberka smaż na grillu, aż nabiorą złotego koloru z obu stron.

Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej - VIDEO - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej - VIDEOŻeberka w marynacie miodowo-musztardowej - VIDEO

To jedno z tych dań, którego przygotowanie wymaga więcej czasu, ale smak wynagradza każdą minutę spędzoną w kuchni. Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej to prawdziwa uczta dla mięsożerców. Idealnie sprawdzą się podane na rodzinny obiad czy kolację ze znajomymi, zwłaszcza gdy w tle leci walka bokserska albo mecz – wszak żeberka to przecież bardzo męskie danie. Co ważne, żeberka zanim będą się piekły, najpierw należy ugotować. Jeszcze ciepłe żeberka natrzyj wyśmienitą marynatą. Zrobisz ją bardzo prosto z oliwy, przyprawy Knorr, tłuczonego pieprzu, miodu i musztardy. Żeberka w marynacie muszą spędzić nawet 12 godzin. Dzięki niej po upieczeniu będą złociste, klejące, lekko skarmelizowane i doskonale przyprawione. Aż ślinka cieknie na myśl o nich! Gotowe danie możesz podać z dowolną sałatką. Nie zaszkodzi tez szklanka zimnego piwa.