Złociste roladki z kurczaka z dyniowym nadzieniem

- Krok 1Piersi oczyść, następnie każdą z nich przekrój wzdłuż na dwa cienkie płaty. Powstałe płaty rozbij cienko tłuczkiem przez folię spożywczą, a nastęnie oprósz solą i pieprzem.
- Krok 2Cebulę przesmaż na Ramie, dodaj dynię i migdały. Smaż chwilę razem i dopraw do smaku.
- Krok 3Przygotowany farsz nałóż na płaty mięsa. Każdy z nich zroluj zawijając uprzednio brzegi do środka, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.
- Krok 4Tak przygotowane roladki panieruj w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce.
- Krok 5Na patelni rozgrzej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę. Opanierowane roladki smaż z każdej strony na złoty kolor. Przed podaniem roladki przekrój pod skosem na połówki.

W sezonie użyj świeżej dyni.

Mięso z kurczaka świetnie komponuje się ze słodkawą dynią. Na pewno pozytywnie zaskoczy domowników. Roladki z kurczaka są bardzo proste w przygotowaniu, więc nie sprawią ci trudności. Prezentują się znakomicie, a smakują jeszcze lepiej. Mięso podziel na płaty i rozbij na cienkie kotlety. Im cieńsze, tym mięso będzie delikatniejsze, ale uważaj, żeby nie przesadzić - podczas zwijania w roladki może się rozdzierać. Dyniowy farsz przygotujesz na patelni. Pokrój dynię w drobną kostkę, podsmaż na patelni i dodaj cebulę oraz płatki migdałów. Smaż chwilę, aż wszystkie składniki nabiorą ładnego koloru i przenikną się smakami. Możesz doprawić do smaku albo dodać miodu, który podkreśli smak kurczaka. Tak przygotowany farsz połóż na rozbitych kotletach i zwiń w roladki. Jeśli będą się rozwijać, możesz spiąć je wykałaczka. Obtocz w mące, jajku i bułce, a następnie usmaż z każdej strony. Poczekaj, aż nabiorą złotego koloru. Podawaj na gorąco w całości lub pokrojone w krążki.