Zrazy kasztelańskie: pzepis | Przepisy.pl pixel

Zrazy kasztelańskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

335

heart
561 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2874 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9269 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

50 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

40 gramów

8 gramów

20 gramów

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w mniejsze kawałki, około 10 dekagramów każdy. Następnie rozbij tłuczkiem do mięsa na cienkie, duże plastry.

Zrazy kasztelańskie - Krok 1

Krok 2

Grzyby pokrój w paski. Cebule obierz, pokrój w piórka i podsmaż razem z grzybami.

Zrazy kasztelańskie - Krok 2

Krok 3

Każdy plaster mięsa posmaruj musztardą, posyp majerankiem i kładź przygotowany farsz oraz kawałek razowego chleba. Mięso zwiń i zepnij wykałaczką.

Zrazy kasztelańskie - Krok 3

Krok 4

Obtocz w mące i podsmaż w rondlu.

Zrazy kasztelańskie - Krok 4

Krok 5

Wlej wodę tak, aby przykryła mięso. Dodaj Kostkę do mięsa pieczeniową Knorr. Całość duś około 40 minut, aż zrazy będą miękkie i sos zgęstnieje, na koniec sos zapraw śmietaną. Podawaj z kaszą gryczaną lub kluskami. Pamiętaj, aby przed podaniem usunąć wykałaczki.

Zrazy kasztelańskie - Krok 5
7

Opinie o przepisie

  • Zosia

    Zosia , 18.09.2025

    Dzięki za ten przepis. Zrazy są przepyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 11.12.2024

    Kasztelańskich jeszcze nie robiłam zrazów. Ale na święta wypróbuję Waszą wersje. Trzeba zmieniać przyzwyczajenia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nick

    Nick , 03.12.2024

    No dobra obtocze w mące i podsmaże, później zalać wodą. Sos zrobi się z mięsa i tej kostki Knorr?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Monika

    Monika , 18.12.2022

    TAK. Te zrazy chodzą za mną cały czas. Uwielbiam je z sosem i ziemniakami. Od siebie dałabym jeszcze kurki bo też są pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 18.12.2022

    TAK Ciekawy przepis, mięso na pewno wyjdzie soczyste. Dodałabym do środka kawałek ogórka konserwowego, albo wędzone śliwki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna ZADRĄG ZADRĄG

    Krystyna ZADRĄG ZADRĄG , 26.12.2019

    Super przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy kasztelańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy kasztelańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy kasztelańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy kasztelańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy kasztelańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy kasztelańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy kasztelańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zrazy kasztelańskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy kasztelańskieZrazy kasztelańskie

Do przygotowania zrazów kasztelańskich potrzebne jest mięso wołowe bez kości, najlepiej rostbef. Sekretem doskonałego smaku tego dania jest farsz przygotowany z podsmażonych grzybów i cebuli. Ważne jest, aby użyć odpowiedniego rodzaju suszonych grzybów – borowiki można stosować zamiennie z podgrzybkami, lub wykorzystać mieszankę obu odmian. Przed przygotowaniem farszu namocz suszone grzyby. Wodę warto zachować, ponieważ zgromadzi wiele smaku i zapachu. Pokrojone plastry mięsa posmaruj pikantną musztardą (np. sarepską albo dijon), a następnie przypraw majerankiem. Podsmażane w rondlu zrazy zalej wodą i dodaj esencję. Mięso duś do momentu, w którym będzie miękkie, a do gęstniejącego sosu dodaj śmietanę i mieszaj, aż uzyska jednolitą konsystencję. Do przyozdobienia dania użyj świeżej pietruszki lub koperku. Jako dodatek do tak przygotowanych zrazów kasztelańskich dobrze sprawdzą się kluski śląskie, makaron lub kasza gryczana. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje wołowina w takim wydaniu!