
Składniki
5 sztuk
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
10 gramów
0.5 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj buraki i osusz, następnie zawiń w folię aluminiową i upiecz w piecu rozgrzanym do 180C°.
Krok 2
Cebulę pokrój w piórka, czosnek i marchew w plastry, przesmaż pokrojone składniki w garnku.
Krok 3
Kiedy się zarumienią dodaj cukier, liście rozmarynu, majeranek i lekko z karmelizuj warzywa z ziołami, zalej wszystko wodą i dodaj Kostki Knorr, gotuj do zmięknięcia warzyw.
Krok 4
4 buraki ostudź , obierz i pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Ostatniego buraka zetrzyj na tarce.
Krok 5
Zmiksuj zupę przetrzyj przez sito, dopraw do smaku pieprzem i sokiem z cytryny. Podawaj z kleksem śmietany i z tartymi burakami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej