Zupa krem z zielonych szparagów

- Krok 1Cebulę oraz czosnek posiekaj i przesmaż w garnku na tłuszczu. Szparagi oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Smaż chwilę razem.
- Krok 2Przygotuj bulion - do garnka wlej 500 ml wody i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr i gotuj ok. 15 minut.
- Krok 3Zupę zmiksuj na gładko i dopraw do smaku. Podawaj na ciepło dekorując jogurtem oraz listkami świeżych ziół, np. mięty.


Zupa krem z zielonych szparagów
Szparagi to delikatne warzywa, które przygotujesz na wiele sposobów. Tym razem zainspiruj się przepisem na zupę krem z nimi w roli głównej. Intensywnie zielony kolor tej potrawy sprawia, że jest efektowna – znakomita jako pierwsze danie na eleganckim obiedzie. Aby ją ugotować, na początek podsmaż na rozgrzanym w garnku tłuszczu drobno posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy wymienione składniki nieco zmiękną, dodaj do nich również kawałki oczyszczonych szparagów i smaż całość przez chwilę. Do garnka przelej bulion na włoszczyźnie i gotuj przez kilkanaście minut na małym ogniu. Zupę miksuj do momentu, aż osiągnie aksamitną konsystencję. Jako dodatek sprawdzi się drobno posiekany świeży rozmaryn oraz niewielka ilość skórki z cytryny. Zupę serwuj z kleksem gęstego jogurtu naturalnego i mini grzankami z pszennego pieczywa, np. bagietki francuskiej. Jej smak podkreśli starty na małych oczkach tarki parmezan lub inny długodojrzewający ser. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.