Zupa krem z zielonych szparagów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

225 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

285 osób wydrukowało

Pobierz pdf

426 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

500 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz czosnek posiekaj i przesmaż w garnku na tłuszczu. Szparagi oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Smaż chwilę razem.

Krok 2

Przygotuj bulion - do garnka wlej 500 ml wody i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr i gotuj ok. 15 minut.

Krok 3

Zupę zmiksuj na gładko i dopraw do smaku. Podawaj na ciepło dekorując jogurtem oraz listkami świeżych ziół, np. mięty.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli w Twojej lodówce znajduje się parmezan, zetrzyj go i posyp nim wierzch zupy.

1

Opinie o przepisie

  • Beata Skowronek

    Beata Skowronek

    zupka fantastyczna,zrobiłam pierwszy raz i wszystkim smakowała, nie jest czasochłonna i prosta w przygotowaniu, naprawdę polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Bulion na włoszczyźnie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion na włoszczyźnie Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa krem z zielonych szparagówZupa krem z zielonych szparagów

Szparagi to delikatne warzywa, które przygotujesz na wiele sposobów. Tym razem zainspiruj się przepisem na zupę krem z nimi w roli głównej. Intensywnie zielony kolor tej potrawy sprawia, że jest efektowna – znakomita jako pierwsze danie na eleganckim obiedzie. Aby ją ugotować, na początek podsmaż na rozgrzanym w garnku tłuszczu drobno posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy wymienione składniki nieco zmiękną, dodaj do nich również kawałki oczyszczonych szparagów i smaż całość przez chwilę. Do garnka przelej bulion na włoszczyźnie i gotuj przez kilkanaście minut na małym ogniu. Zupę miksuj do momentu, aż osiągnie aksamitną konsystencję. Jako dodatek sprawdzi się drobno posiekany świeży rozmaryn oraz niewielka ilość skórki z cytryny. Zupę serwuj z kleksem gęstego jogurtu naturalnego i mini grzankami z pszennego pieczywa, np. bagietki francuskiej. Jej smak podkreśli starty na małych oczkach tarki parmezan lub inny długodojrzewający ser. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.