Zupa pomidorowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa pomidorowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

heart
2063 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

527 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1035 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

50 dekagramów

10 dekagramów

0.5 szklanki

2 dekagramy

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z wody i bulionetek Knorr przygotuj wywar.

Zupa pomidorowa - Krok 1

Krok 2

Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w cząstki. Cebulę posiekaj i usmaż, dodaj pomidory. Duś często mieszając.

Zupa pomidorowa - Krok 2

Krok 3

Przetrzyj. Dodaj do wywaru.

Zupa pomidorowa - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj śmietanę z mąką, dodaj do zupy. Gotuj 10 minut.

Zupa pomidorowa - Krok 4

Krok 5

Dopraw do smaku pieprzem i posyp natką pietruszki.

Zupa pomidorowa - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zupę pomidorową podawaj z makaronem lub ryżem.

5

Opinie o przepisie

  • Basia

    Basia , 10.12.2023

    Pyszna zupa, rozgrzewa po dniu wykładów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna

    Justyna , 09.06.2022

    Idealny przepis na szybki obiad.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 25.03.2020

    TAK. Do zupy można dodać marchewkę (zupa będzie słodsza). Należy pokroić marchewkę w drobną kostkę, podsmażyć na cebuli i dopiero dodać pomidory.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martini Bambini

    Martini Bambini , 01.02.2016

    pyszna.Pomidorowa z prawdziwego zdarzenia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Inda

    Aneta Inda , 09.01.2016

    bardzo dobra zupa .... taka inna pomidorowa . Domownikom smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa pomidorowaZupa pomidorowa

Zupa pomidorowa przyrządzona ze świeżych pomidorów to pomysł na wyśmienity obiad dla czterech osób. Jest to także chętnie jedzona zupa przez najmłodszych. Kupując pomidory na zupę najlepiej wybierz się na targ lub do pobliskiego sklepu z warzywami. Bardzo często sprzedawcy mają specjalne odmiany pomidorów przeznaczone do zup i sosów. Są one bardziej mięsiste i zawierają mniej wody, dzięki czemu potrawy z nich przyrządzone mają wyrazistszy smak. Jeżeli kupujesz pomidory w supermarkecie zwróć uwagę na ich kształt. Podłużne, lekko twardawe pomidory śliwkowe są najlepsze. Jeżeli zupa wyjdzie zbyt kwaśna możesz dodać nieco więcej śmietany, dolać mleka lub wsypać pół łyżeczki cukru. Używając bulionetki drobiowej Knorr nie dosalaj już zupy, najlepiej niech każdy posoli sobie według uznania swoją porcję na talerzu. Zupa pomidorowa najlepiej smakuje z ryżem lub makaronem w kształcie świderków lub muszelek z dodatkiem natki pietruszki, ale niestety nie wszyscy przepadają za pływającą zieleniną, dlatego ją również najlepiej dodać już na talerzu.