
Składniki
4 sztuki
3 łyżki
8 plastrów
2 sztuki
1 sztuka
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nagrzej piekarnik do 180°C. Na blasze ułóż przecięte na pół bajgle i zapiecz przez około 4-5 minut, żeby zrobiły się ciepłe i lekko chrupkie.

Krok 2
Pomidory umyj, oderwij ogonek, a następnie pokrój w plastry. Umyte i suche liście sałaty porwij na mniejsze części.

Krok 3
Boczek pokrój w mniejsze kawałki, wrzuć na gorącą patelnię i smaż, aż tłuszcz się wytopi, a kawałki mięsa będą złociste i chrupiące.

Krok 4
Zapieczone bajgle posmaruj majonezem – sprawi on, że kanapka nabierze delikatnego kremowego smaku.

Krok 5
Na posmarowanych majonezem połówkach układaj kolejno liście sałaty, plastry pomidora, pieczonego indyka oraz boczku. Kanapkę przykryj wierzchnią warstwą bułki. Przekrój na pół i podawaj, póki bajgle i boczek są ciepłe.


Dobra rada:
Do kanapki możesz również dodać trochę żółtego sera, drobno siekaną czerwoną cebulę, pikantne liście rukoli albo plasterki świeżego ogórka.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
BLT bajgiel
Bajgle często podaje się na drugie śniadanie, z wieloma różnymi wytrawnymi dodatkami. Jednak jednym z najbardziej rozpowszechnionych rodzajów bajgli jest BLT, czyli kanapka z chrupiącym bekonem, pomidorem, sałatą i majonezem. Urozmaicisz ją także innymi dodatkami, na przykład mięsem z indyka, serem żółtym lub pesto – jednak to właśnie bekon jest jej podstawą. Wybierz jak najcieńsze plasterki, by po podsmażeniu na patelni stały się chrupiące i aromatyczne.
Dla kogo?
Pełen niespodzianek bajgiel posmakuje każdemu, ponieważ do środka podpieczonej bułki można włożyć same ulubione składniki. Jeden przepis a tyle możliwości!
Na jaką okazję?
BLT bajgiel to genialny pomysł na leniwe weekendowe śniadanie spędzane w gronie najbliższych. Wystarczy wrzucić bułki do piekarnika, cienkie plasterki boczku podsmażyć na chrupko, a na stole ustawić wszelkie dodatki tak, by każdy mógł sam skomponować wymarzoną kanapkę.
Czy wiesz, że?
Bajgiel to wypiekana od XVII wieku żydowska odmiana bułki w kształcie pierścienia. Uważa się, że został on wymyślony w Krakowie lub przybył do Polski z Wiednia, jako prezent dla króla Jana III Sobieskiego za zwycięstwo nad Turkami.
Dla urozmaicenia:
Bajgle można serwować na wiele sposobów. Jeśli przyrządzasz wersję śniadaniową, dodaj do nich na przykład sadzone jajko. Sprawdzą się także jako danie obiadowe, podane razem z sałatką, ciepłą zupą krem albo domowymi frytkami. Warto pamiętać, że smak bajgli BLT da się podkreślić różnymi sosami np. z suszonych pomidorów, BBQ lub czosnkowym. Życzymy smacznego!



































