Basia

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

788

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 szklanki

2 sztuki

4 łyżki

9 dekagramów

4 dekagramy

0.5 szklanki

0.5 szklanki

2 łyżeczki

2 łyżki

masa:

1 litr

1 szklanka

1 szklanka

1 opakowanie

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

CIASTO: ciasto zagnieść jak kruche. Odstawić do lodówki na min.1 godz.

Krok 2

Podzielić na 4 części. Każdą upiec osobno po 12-15 min. (nakłuwając ciasto widelcem przed włożeniem). Ciasto jest dość cienkie, ale rośnie podczas pieczenia.

Krok 3

MASA: Mleko zagotować, wsypując najpierw kaszę, a gdy trochę napęcznieje, wsypać cukier i gotować do zgęstnienia. Ostudzić.

Krok 4

Zimne zmiksować z Kasią i aromatem.

Krok 5

Przełożyć ciasto. Lekko docisnąć rękami.

Krok 6

Ciasto z dodatkiem smalcu, więc nadaje się do jedzenia po ok. 3 godz. od posmarowania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Basia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Basia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Basia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Basia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Basia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Basia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Basia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pleśniak z borówkami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej