Bajgiel (bajgle) - na ciepło z bekonem: przepis | Przepisy.pl pixel

BLT bajgiel

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
552 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

101 osób wydrukowało

Pobierz pdf

372 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 łyżki

8 plastrów

2 sztuki

1 sztuka

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 180°C. Na blasze ułóż przecięte na pół bajgle i zapiecz przez około 4-5 minut, żeby zrobiły się ciepłe i lekko chrupkie.

BLT bajgiel - Krok 1

Krok 2

Pomidory umyj, oderwij ogonek, a następnie pokrój w plastry. Umyte i suche liście sałaty porwij na mniejsze części.

BLT bajgiel - Krok 2

Krok 3

Boczek pokrój w mniejsze kawałki, wrzuć na gorącą patelnię i smaż, aż tłuszcz się wytopi, a kawałki mięsa będą złociste i chrupiące.

BLT bajgiel - Krok 3

Krok 4

Zapieczone bajgle posmaruj majonezem – sprawi on, że kanapka nabierze delikatnego kremowego smaku.

BLT bajgiel - Krok 4

Krok 5

Na posmarowanych majonezem połówkach układaj kolejno liście sałaty, plastry pomidora, pieczonego indyka oraz boczku. Kanapkę przykryj wierzchnią warstwą bułki. Przekrój na pół i podawaj, póki bajgle i boczek są ciepłe.

BLT bajgiel - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do kanapki możesz również dodać trochę żółtego sera, drobno siekaną czerwoną cebulę, pikantne liście rukoli albo plasterki świeżego ogórka.

1

Opinie o przepisie

  • Ula Kędzia

    Ula Kędzia , 02.05.2018

    -witam! proszę o przepis na Bajgle, nie wiem gdzie można kupić ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • BLT bajgiel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • BLT bajgiel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • BLT bajgiel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • BLT bajgiel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • BLT bajgiel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • BLT bajgiel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • BLT bajgiel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • BLT bajgiel - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - BLT bajgielBLT bajgiel

Bajgle często podaje się na drugie śniadanie, z wieloma różnymi wytrawnymi dodatkami. Jednak jednym z najbardziej rozpowszechnionych rodzajów bajgli jest BLT, czyli kanapka z chrupiącym bekonem, pomidorem, sałatą i majonezem. Urozmaicisz ją także innymi dodatkami, na przykład mięsem z indyka, serem żółtym lub pesto – jednak to właśnie bekon jest jej podstawą. Wybierz jak najcieńsze plasterki, by po podsmażeniu na patelni stały się chrupiące i aromatyczne.

Dla kogo?

Pełen niespodzianek bajgiel posmakuje każdemu, ponieważ do środka podpieczonej bułki można włożyć same ulubione składniki. Jeden przepis a tyle możliwości!

Na jaką okazję?

BLT bajgiel to genialny pomysł na leniwe weekendowe śniadanie spędzane w gronie najbliższych. Wystarczy wrzucić bułki do piekarnika, cienkie plasterki boczku podsmażyć na chrupko, a na stole ustawić wszelkie dodatki tak, by każdy mógł sam skomponować wymarzoną kanapkę.

Czy wiesz, że?

Bajgiel to wypiekana od XVII wieku żydowska odmiana bułki w kształcie pierścienia. Uważa się, że został on wymyślony w Krakowie lub przybył do Polski z Wiednia, jako prezent dla króla Jana III Sobieskiego za zwycięstwo nad Turkami.

Dla urozmaicenia:

Bajgle można serwować na wiele sposobów. Jeśli przyrządzasz wersję śniadaniową, dodaj do nich na przykład sadzone jajko. Sprawdzą się także jako danie obiadowe, podane razem z sałatką, ciepłą zupą krem albo domowymi frytkami. Warto pamiętać, że smak bajgli BLT da się podkreślić różnymi sosami np. z suszonych pomidorów, BBQ lub czosnkowym. Życzymy smacznego!