Bajgiel (bajgle) - na ciepło z bekonem: przepis | Przepisy.pl pixel

BLT bajgiel

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
551 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

99 osób wydrukowało

Pobierz pdf

360 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 łyżki

8 plastrów

2 sztuki

1 sztuka

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 180°C. Na blasze ułóż przecięte na pół bajgle i zapiecz przez około 4-5 minut, żeby zrobiły się ciepłe i lekko chrupkie.

BLT bajgiel - Krok 1

Krok 2

Pomidory umyj, oderwij ogonek, a następnie pokrój w plastry. Umyte i suche liście sałaty porwij na mniejsze części.

BLT bajgiel - Krok 2

Krok 3

Boczek pokrój w mniejsze kawałki, wrzuć na gorącą patelnię i smaż, aż tłuszcz się wytopi, a kawałki mięsa będą złociste i chrupiące.

BLT bajgiel - Krok 3

Krok 4

Zapieczone bajgle posmaruj majonezem – sprawi on, że kanapka nabierze delikatnego kremowego smaku.

BLT bajgiel - Krok 4

Krok 5

Na posmarowanych majonezem połówkach układaj kolejno liście sałaty, plastry pomidora, pieczonego indyka oraz boczku. Kanapkę przykryj wierzchnią warstwą bułki. Przekrój na pół i podawaj, póki bajgle i boczek są ciepłe.

BLT bajgiel - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do kanapki możesz również dodać trochę żółtego sera, drobno siekaną czerwoną cebulę, pikantne liście rukoli albo plasterki świeżego ogórka.

1

Opinie o przepisie

  • Ula Kędzia

    Ula Kędzia , 02.05.2018

    -witam! proszę o przepis na Bajgle, nie wiem gdzie można kupić ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • BLT bajgiel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • BLT bajgiel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • BLT bajgiel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • BLT bajgiel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • BLT bajgiel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • BLT bajgiel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • BLT bajgiel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • BLT bajgiel - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BLT bajgielBLT bajgiel

Bajgle często podaje się na drugie śniadanie, z wieloma różnymi wytrawnymi dodatkami. Jednak jednym z najbardziej rozpowszechnionych rodzajów bajgli jest BLT, czyli kanapka z chrupiącym bekonem, pomidorem, sałatą i majonezem. Urozmaicisz ją także innymi dodatkami, na przykład mięsem z indyka, serem żółtym lub pesto – jednak to właśnie bekon jest jej podstawą. Wybierz jak najcieńsze plasterki, by po podsmażeniu na patelni stały się chrupiące i aromatyczne.

Dla kogo?

Pełen niespodzianek bajgiel posmakuje każdemu, ponieważ do środka podpieczonej bułki można włożyć same ulubione składniki. Jeden przepis a tyle możliwości!

Na jaką okazję?

BLT bajgiel to genialny pomysł na leniwe weekendowe śniadanie spędzane w gronie najbliższych. Wystarczy wrzucić bułki do piekarnika, cienkie plasterki boczku podsmażyć na chrupko, a na stole ustawić wszelkie dodatki tak, by każdy mógł sam skomponować wymarzoną kanapkę.

Czy wiesz, że?

Bajgiel to wypiekana od XVII wieku żydowska odmiana bułki w kształcie pierścienia. Uważa się, że został on wymyślony w Krakowie lub przybył do Polski z Wiednia, jako prezent dla króla Jana III Sobieskiego za zwycięstwo nad Turkami.

Dla urozmaicenia:

Bajgle można serwować na wiele sposobów. Jeśli przyrządzasz wersję śniadaniową, dodaj do nich na przykład sadzone jajko. Sprawdzą się także jako danie obiadowe, podane razem z sałatką, ciepłą zupą krem albo domowymi frytkami. Warto pamiętać, że smak bajgli BLT da się podkreślić różnymi sosami np. z suszonych pomidorów, BBQ lub czosnkowym. Życzymy smacznego!