
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
4 sztuki
175 mililitrów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 pęczek
40 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początku sięgnij po tarkę i zetrzyj ogórka na jej części z dużymi otworami. Posiekaj ząbek czosnku i pokrój paprykę dowolnego koloru w cienkie paski. Pokrój ser halloumi w plastry. Następnie oddziel liście z sałaty rzymskiej, opłucz je pod wodą i osusz. Odstaw składniki na później – niedługo nałożysz je na gotowego burgera.

Krok 2
Przejdź do przygotowania mięsa. Do dużej miski wsyp zawartość opakowania Fix Soczyste burgery Knorr. Zalej ją 175 mililitrami gotującej się wody (możesz zagotować ją w czajniku lub rondelku). Wymieszaj składniki i odstaw na około 5 minut, aby mieszanina zgęstniała. Po upływie tego czasu dodaj do miski 500 gramów wołowego mięsa mielonego i ugnieć, aby dokładnie połączyć je z sosem. Podziel mięso na 4 części i uformuj z nich grube placki.

Krok 3
Podziel mięso na 4 części i uformuj z nich grube placki. Rozgrzej na dużej patelni 40 mililitrów oleju. Smaż na nim każdy z przygotowanych burgerów po 4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu połóż je na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć mięso z nadmiaru tłuszczu.

Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie góra-dół. Przekrój bułki na pół i ułóż je na ruszcie lub blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Obok ułóż burgery, a na wierzch każdego z nich połóż kilka plastrów sera halloumi. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez kilka minut, aż ser na burgerach się roztopi, a bułki zarumienią. Następnie wyjmij je i odstaw, by lekko przestygły.

Krok 5
Przejdź do przygotowania sosu. Posiekaj drobno koperek. Odciśnij i odlej nadmiar wody ze startego ogórka. Połącz go z posiekanym czosnkiem, koperkiem i jogurtem greckim. Całość wymieszaj, aby składniki połączyły się w kremowy sos. Dolne części bułek posmaruj sosem ogórkowo-jogurtowym. Połóż na nich liście sałaty, upieczone burgery z serem oraz paski pokrojonej papryki. Przykryj wierzchnią częścią bułki i od razu podawaj.


Dobra rada:
Burgery po grecku dobrze komponują się z frytkami i świeżą sałatką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Burger po grecku
Poznaj sposób na połączenie klasyka amerykańskiej kuchni z docenianymi na całym świecie smakołykami prosto z Grecji. Dziś obiad zyska naprawdę międzynarodowy charakter, ponieważ w burgerze po grecku znajdzie się miejsce także dla cypryjskiego przysmaku w postaci sera halloumi. Palce lizać!
Dla kogo?
Burgery to jedno z twoich ulubionych dań i wciąż szukasz smacznych i nieoczywistych inspiracji na jego podanie? Burger po grecku zaskoczy cię różnorodnością smaków.
Na jaką okazję?
Potrawę serwuj na obiad – niezależnie od tego, czy gotujesz tylko dla domowników, czy zapraszasz także znajomych. Przepis na burgery po grecku nadaje się i na co dzień, i na bardziej huczne przyjęcia.
Czy wiesz, że?
Sos do burgera greckiego to nasza wersja tzatziki, czyli słynnego greckiego dipu, który podawany bywa również w formie przystawki.
Dla urozmaicenia:
Zamiast sera halloumi do burgera po grecku możesz użyć także fety. Pamiętaj jednak, że jest on dość słony, więc uważaj z przyprawianiem pozostałych dodatków.