Burger po grecku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Burger po grecku

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

175 mililitrów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 pęczek

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początku sięgnij po tarkę i zetrzyj ogórka na jej części z dużymi otworami. Posiekaj ząbek czosnku i pokrój paprykę dowolnego koloru w cienkie paski. Pokrój ser halloumi w plastry. Następnie oddziel liście z sałaty rzymskiej, opłucz je pod wodą i osusz. Odstaw składniki na później – niedługo nałożysz je na gotowego burgera.

Burger po grecku  - Krok 1

Krok 2

Przejdź do przygotowania mięsa. Do dużej miski wsyp zawartość opakowania Fix Soczyste burgery Knorr. Zalej ją 175 mililitrami gotującej się wody (możesz zagotować ją w czajniku lub rondelku). Wymieszaj składniki i odstaw na około 5 minut, aby mieszanina zgęstniała. Po upływie tego czasu dodaj do miski 500 gramów wołowego mięsa mielonego i ugnieć, aby dokładnie połączyć je z sosem. Podziel mięso na 4 części i uformuj z nich grube placki.

Burger po grecku  - Krok 2

Krok 3

Podziel mięso na 4 części i uformuj z nich grube placki. Rozgrzej na dużej patelni 40 mililitrów oleju. Smaż na nim każdy z przygotowanych burgerów po 4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu połóż je na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć mięso z nadmiaru tłuszczu.

Burger po grecku  - Krok 3

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie góra-dół. Przekrój bułki na pół i ułóż je na ruszcie lub blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Obok ułóż burgery, a na wierzch każdego z nich połóż kilka plastrów sera halloumi. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez kilka minut, aż ser na burgerach się roztopi, a bułki zarumienią. Następnie wyjmij je i odstaw, by lekko przestygły.

Burger po grecku  - Krok 4

Krok 5

Przejdź do przygotowania sosu. Posiekaj drobno koperek. Odciśnij i odlej nadmiar wody ze startego ogórka. Połącz go z posiekanym czosnkiem, koperkiem i jogurtem greckim. Całość wymieszaj, aby składniki połączyły się w kremowy sos. Dolne części bułek posmaruj sosem ogórkowo-jogurtowym. Połóż na nich liście sałaty, upieczone burgery z serem oraz paski pokrojonej papryki. Przykryj wierzchnią częścią bułki i od razu podawaj.

Burger po grecku  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Burgery po grecku dobrze komponują się z frytkami i świeżą sałatką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burger po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burger po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burger po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burger po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burger po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burger po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burger po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burger po grecku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Burgery gofrowe
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burger po grecku Burger po grecku

Poznaj sposób na połączenie klasyka amerykańskiej kuchni z docenianymi na całym świecie smakołykami prosto z Grecji. Dziś obiad zyska naprawdę międzynarodowy charakter, ponieważ w burgerze po grecku znajdzie się miejsce także dla cypryjskiego przysmaku w postaci sera halloumi. Palce lizać!

Dla kogo?

Burgery to jedno z twoich ulubionych dań i wciąż szukasz smacznych i nieoczywistych inspiracji na jego podanie? Burger po grecku zaskoczy cię różnorodnością smaków.

Na jaką okazję?

Potrawę serwuj na obiad – niezależnie od tego, czy gotujesz tylko dla domowników, czy zapraszasz także znajomych. Przepis na burgery po grecku nadaje się i na co dzień, i na bardziej huczne przyjęcia.

Czy wiesz, że?

Sos do burgera greckiego to nasza wersja tzatziki, czyli słynnego greckiego dipu, który podawany bywa również w formie przystawki.

Dla urozmaicenia:

Zamiast sera halloumi do burgera po grecku możesz użyć także fety. Pamiętaj jednak, że jest on dość słony, więc uważaj z przyprawianiem pozostałych dodatków.