
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
4 sztuki
175 mililitrów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 pęczek
40 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, czosnek posiekaj, paprykę pokrój w paski, ser halloumi w plastry, a z sałaty oddziel liście i umyj.
Krok 2
Fix Knorr zalej 175 ml gotującej się wody, odstaw na ok. 5 minut aby wchłonął płyn. Połącz z mięsem i uformuj cztery burgery. Na suchej patelni smaż burgery po 4 min. z każdej strony.
Krok 3
Gdy burgery będą gotowe, na wierzch każdego połóż kilka plasterków sera i zapiecz chwilę w piekarniku (w 180 st. C) wraz z przekrojonymi na pół bułkami.
Krok 4
Przygotuj sos. Odciśniętego ogórka połącz z czosnkiem, posiekanym koperkiem i jogurtem. Całość wymieszaj.
Krok 5
Dolne części bułek posmaruj sosem, następnie połóż liście sałaty, upieczone burgery i pokrojoną paprykę. Przykryj wierzchnią częścią bułki.
Dobra rada:
Podawaj z frytkami i sałatką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.
Czytaj więcejKrólowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Burger po grecku
Poznaj sposób na połączenie klasyka amerykańskiej kuchni z docenianymi na całym świecie smakołykami prosto z Grecji. Dziś obiad zyska naprawdę międzynarodowy charakter, ponieważ w burgerze po grecku znajdzie się miejsce także dla cypryjskiego przysmaku w postaci sera halloumi. Palce lizać!
Dla kogo?
Burgery to jedno z twoich ulubionych dań i wciąż szukasz smacznych i nieoczywistych inspiracji na ich podanie? Burger po grecku zaskoczy cię różnorodnością smaków.
Na jaką okazję?
Potrawę serwuj na obiad – niezależnie od tego, czy gotujesz tylko dla domowników, czy zapraszasz także znajomych. Przepis na burgery po grecku nadaje się i na co dzień, i na bardziej huczne przyjęcia.
Czy wiesz, że?
Sos do burgera greckiego to nasza wersja tzatziki, czyli słynnego greckiego dipu, który podawany bywa również w formie przystawki.
Dla urozmaicenia:
Zamiast sera halloumi do burgera po grecku możesz użyć także fety. Pamiętaj jednak, że jest on dość słony, więc uważaj z przyprawianiem pozostałych dodatków.