
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
4 sztuki
175 mililitrów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 pęczek
40 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początku sięgnij po tarkę i zetrzyj ogórka na jej części z dużymi otworami. Posiekaj ząbek czosnku i pokrój paprykę dowolnego koloru w cienkie paski. Pokrój ser halloumi w plastry. Następnie oddziel liście z sałaty rzymskiej, opłucz je pod wodą i osusz. Odstaw składniki na później – niedługo nałożysz je na gotowego burgera.

Krok 2
Przejdź do przygotowania mięsa. Do dużej miski wsyp zawartość opakowania Fix Soczyste burgery Knorr. Zalej ją 175 mililitrami gotującej się wody (możesz zagotować ją w czajniku lub rondelku). Wymieszaj składniki i odstaw na około 5 minut, aby mieszanina zgęstniała. Po upływie tego czasu dodaj do miski 500 gramów wołowego mięsa mielonego i ugnieć, aby dokładnie połączyć je z sosem. Podziel mięso na 4 części i uformuj z nich grube placki.

Krok 3
Podziel mięso na 4 części i uformuj z nich grube placki. Rozgrzej na dużej patelni 40 mililitrów oleju. Smaż na nim każdy z przygotowanych burgerów po 4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu połóż je na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć mięso z nadmiaru tłuszczu.

Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie góra-dół. Przekrój bułki na pół i ułóż je na ruszcie lub blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Obok ułóż burgery, a na wierzch każdego z nich połóż kilka plastrów sera halloumi. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez kilka minut, aż ser na burgerach się roztopi, a bułki zarumienią. Następnie wyjmij je i odstaw, by lekko przestygły.

Krok 5
Przejdź do przygotowania sosu. Posiekaj drobno koperek. Odciśnij i odlej nadmiar wody ze startego ogórka. Połącz go z posiekanym czosnkiem, koperkiem i jogurtem greckim. Całość wymieszaj, aby składniki połączyły się w kremowy sos. Dolne części bułek posmaruj sosem ogórkowo-jogurtowym. Połóż na nich liście sałaty, upieczone burgery z serem oraz paski pokrojonej papryki. Przykryj wierzchnią częścią bułki i od razu podawaj.


Dobra rada:
Burgery po grecku dobrze komponują się z frytkami i świeżą sałatką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Knorr Fix Soczyste Burgery
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Burger po grecku
Poznaj sposób na połączenie klasyka amerykańskiej kuchni z docenianymi na całym świecie smakołykami prosto z Grecji. Dziś obiad zyska naprawdę międzynarodowy charakter, ponieważ w burgerze po grecku znajdzie się miejsce także dla cypryjskiego przysmaku w postaci sera halloumi. Palce lizać!
Dla kogo?
Burgery to jedno z twoich ulubionych dań i wciąż szukasz smacznych i nieoczywistych inspiracji na jego podanie? Burger po grecku zaskoczy cię różnorodnością smaków.
Na jaką okazję?
Potrawę serwuj na obiad – niezależnie od tego, czy gotujesz tylko dla domowników, czy zapraszasz także znajomych. Przepis na burgery po grecku nadaje się i na co dzień, i na bardziej huczne przyjęcia.
Czy wiesz, że?
Sos do burgera greckiego to nasza wersja tzatziki, czyli słynnego greckiego dipu, który podawany bywa również w formie przystawki.
Dla urozmaicenia:
Zamiast sera halloumi do burgera po grecku możesz użyć także fety. Pamiętaj jednak, że jest on dość słony, więc uważaj z przyprawianiem pozostałych dodatków.