Chrupiący placek

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

47

258 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

484 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1060 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

350 gramów

2 szklanki

4 szklanki

4 sztuki

15 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śmietankę ubij na półsztywno z 3/4 szklanki cukru.

Chrupiący placek - Krok 1

Krok 2

Dodaj jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Chrupiący placek - Krok 2

Krok 3

Masę przełóż do formy o wymiarach 30 x 33 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10 minut w 200 st.C.

Chrupiący placek - Krok 3

Krok 4

Kasię, resztę cukru i mleko gotuj w rondlu około 10 minut.

Chrupiący placek - Krok 4

Krok 5

Wymieszaj z płatkami kukurydzianymi.

Chrupiący placek - Krok 5

Krok 6

Masę kukurydzianą wyłóż na ciasto w formie i ponownie wstaw do nagrzanego pieca. Piecz jeszcze około 10 minut.

Chrupiący placek - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Margarete Krajewska

    Margarete Krajewska

    To wyglada smacznie .! Wyprobuje zrobic.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiący placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiący placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiący placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiący placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiący placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiący placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiący placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiący placekChrupiący placek

Jeśli masz ochotę na coś chrupiącego i słodkiego zarazem, przygotuj placek z dodatkiem pysznej posypki z płatków kukurydzianych. Podstawą tego dość prostego w wykonaniu wypieku jest puszyste, delikatne ciasto. Przygotowuje się je z cukru, jajek, mąki, proszku do pieczenia i ubitej śmietanki. Dzięki jej dodatkowi chrupiący placek ma mleczny posmak i doskonale komponuje się z wyrazistym wykończeniem wypieku. Przyrządza się je z płatków kukurydzianych zmieszanych z roztopioną kostką do pieczenia, mlekiem oraz cukrem. Dzięki temu zyskują one coś na kształt miodowej polewy. Zastygają na cieście i zamieniają się w chrupiącą, kukurydzianą warstwę. Ciasto tego rodzaju to dobra propozycja zwłaszcza na przyjęcia. Chrupiący placek dobrze współgra ze świeżymi owocami i gęstymi sosami na ich bazie. Słodka posypka z płatków kukurydzianych sprawdzi się też przy innych wypiekach. Pasować będzie na przykład do serników, jabłeczników i babeczek. Spróbuj koniecznie, jak smakuje w proponowanej w przepisie wersji.