Chrupiący placek

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

47

260 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

484 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1060 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 szklanka

350 gramów

2 szklanki

4 szklanki

4 sztuki

15 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śmietankę ubij na półsztywno z 3/4 szklanki cukru.

Chrupiący placek - Krok 1

Krok 2

Dodaj jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Chrupiący placek - Krok 2

Krok 3

Masę przełóż do formy o wymiarach 30 x 33 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10 minut w 200 st.C.

Chrupiący placek - Krok 3

Krok 4

Kasię, resztę cukru i mleko gotuj w rondlu około 10 minut.

Chrupiący placek - Krok 4

Krok 5

Wymieszaj z płatkami kukurydzianymi.

Chrupiący placek - Krok 5

Krok 6

Masę kukurydzianą wyłóż na ciasto w formie i ponownie wstaw do nagrzanego pieca. Piecz jeszcze około 10 minut.

Chrupiący placek - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Margarete Krajewska

    Margarete Krajewska , 13.09.2016

    To wyglada smacznie .! Wyprobuje zrobic.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiący placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiący placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiący placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiący placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiący placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiący placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiący placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
9 osób ogląda przepis:
Ciasto cytrynowe
czas przygotowania
55 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiący placekChrupiący placek

Jeśli masz ochotę na coś chrupiącego i słodkiego zarazem, przygotuj placek z dodatkiem pysznej posypki z płatków kukurydzianych. Podstawą tego dość prostego w wykonaniu wypieku jest puszyste, delikatne ciasto. Przygotowuje się je z cukru, jajek, mąki, proszku do pieczenia i ubitej śmietanki. Dzięki jej dodatkowi chrupiący placek ma mleczny posmak i doskonale komponuje się z wyrazistym wykończeniem wypieku. Przyrządza się je z płatków kukurydzianych zmieszanych z roztopioną kostką do pieczenia, mlekiem oraz cukrem. Dzięki temu zyskują one coś na kształt miodowej polewy. Zastygają na cieście i zamieniają się w chrupiącą, kukurydzianą warstwę. Ciasto tego rodzaju to dobra propozycja zwłaszcza na przyjęcia. Chrupiący placek dobrze współgra ze świeżymi owocami i gęstymi sosami na ich bazie. Słodka posypka z płatków kukurydzianych sprawdzi się też przy innych wypiekach. Pasować będzie na przykład do serników, jabłeczników i babeczek. Spróbuj koniecznie, jak smakuje w proponowanej w przepisie wersji.