
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
2.5 szklanki
1 sztuka
50 gramów
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię rozetnij, usuń wnętrze z pestkami oraz skórkę, a pozostały miąższ zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 2
Wiórki lekko odciśnij i przełóż do miski. Do startej dyni wlej wodę, dodaj jajko, starty ser oraz całą zawartość opakowania Fix Knorr. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a powstałe ciasto odstaw na 10 minut w chłodne miejsce.

Krok 3
Na patelnię o szerokim dnie wlej trochę oleju roślinnego. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, nakładaj ciasto łyżką, formuj niewielkie okrągłe placuszki i smaż z każdej strony, dopóki nie staną się złociste i chrupiące.

Krok 4
Gotowe placuszki z dyni przekładaj na papierowy ręcznik kuchenny, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj samodzielnie lub do duszonych mięs.


Dobra rada:
Chrupiące placki z dyni i sera podawaj na gorąco, zaraz po usmażeniu, kiedy dodany do ciasta cheddar wydziela najbardziej intensywny aromat.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chrupiące placki z dyni i sera
Bardzo popularnym w naszym kraju daniem są placki ziemniaczane, które podaje się przeważnie z gulaszem lub śmietaną. Podobną potrawę przygotować możesz także na bazie innych warzyw, na przykład dyni. Szybko dasz się przekonać, że nadaje się ona nie tylko do zrobienia kremowej, typowo jesiennej zupy albo słodkich wypieków. Przepis na placki z dyni jak ziemniaczane? Będzie pysznie!
Dla kogo?
Chrupiące placki z dyni i sera to propozycja, która posmakuje każdemu wielbicielowi tradycyjnych placuszków ziemniaczanych. Miąższ z surowej dyni na placki możesz zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub zmiksować tworząc gładką masę. Zdecyduj, jak jest ci wygodniej! W końcu chodzi o to, by gotowanie było dla ciebie przyjemnością. Możesz mieć pewność, że chrupiące placki z dyni i sera okażą się rozkoszą dla podniebienia.
Na jaką okazję?
Porcję rumianych smakołyków dla 4 osób przygotujesz w zaledwie pół godziny, więc placki dyniowe z serem możesz potraktować jako posiłek awaryjny, kiedy brakuje czasu na gotowanie, a całej rodzinie kiszki marsza grają.
Czy wiesz, że?
Chrupiące placki z dyni i sera przygotuj na oleju roślinnym i dobrze rozgrzanej patelni, na którą przy pomocy łyżki nakładaj niewielkie porcje przygotowanego wcześniej ciasta. Smaż je po kilka minut na każdej ze stron. Kiedy będą one lekko zarumienione i chrupiące, zdejmij gotowe placki z dyni z patelni i odciśnij nadmiar tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
Dla urozmaicenia:
Placki z dyni serwować możesz na słono, z dodatkiem ulubionego, startego sera (jeżeli zależy ci na wyrazistym smaku, wybierz ser cheddar) oraz sosu, na przykład czosnkowego albo pomidorowego. Doskonale smakują również w wersji na słodko, a zwłaszcza z cukrem pudrem i powidłami śliwkowymi. Chrupiące placki z dyni i sera to potrawa wyjątkowo uniwersalna!