Ciastka francuskie

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

ciasto maślane:

1.5 szklanki

ciasto podstawowe:

4 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

dodatki:

1

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto maślane:Mąkę z Kasia posiekać i wymieszać na jednolitą masę.

Krok 2

Ciasto podstawowe: Ciasto dokładnie wyrobić. Rozwałkować ciasto podstawowe. Na nim ułożyć ciasto maślane. Złożyć ciasto w kopertę i wstawić do lodówki na 15 minut. Wałkować ciasto i schładzać 3 razy po 15 minut. Rozwałkować ciasto cienko. Powycinać kwadraty, nałożyć budyń i zlepiać.

Krok 3

Piec. Posypać cukrem pudrem.Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej