Ciasto truskawkowe z kremem mascarpone

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

10

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

151 osób wydrukowało

Pobierz pdf

181 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

250 gramów

150 gramów

1 sztuka

1 szczypta

100 gramów

2 łyżki

krem:

250 gramów

200 mililitrów

1 sztuka

50 gramów

500 gramów

1 opakowanie

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i jeśli jest klejące włożyć do lodówki na pół godziny, a jeśli nie, wyłożyć formę ciastem i boki dość wysoko na około 4 cm.

Krok 2

Nakłuć gęsto widelcem, posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego pieca na 180°C i piec przez 20 minut.

Krok 3

Wyjąć z pieca, ostudzić, nie wyjmować z formy. Schłodzoną śmietanę ubić.

Krok 4

Do mascarpone dodać wanilię i cukier, dobrze wymieszać mikserem, dodać ubita śmietanę i delikatnie wmieszać. Wstawić do lodówki.

Krok 5

Na ostudzony spod wyłożyć krem, wyrównać, na to nałożyć truskawki, pokrojone w plastry i zalać tężejącą galaretką.

Krok 6

Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto truskawkowe z kremem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto truskawkowe z kremem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto truskawkowe z kremem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto truskawkowe z kremem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto truskawkowe z kremem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto truskawkowe z kremem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto truskawkowe z kremem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej