Ciasto z dyni

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

2.5 szklanki

25 gramów

0.5 szklanki

1 szczypta

4 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początek robimy zaczyn: pokruszone drożdże zasypujemy łyżką cukru i mieszamy.

Krok 2

Dodajemy 2 łyżki ciepłego mleka i mieszając dodajemy 2 łyżki mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości.

Krok 3

Puree z dyni: dynie obieramy, usuwamy farfocle i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnuszka i wlewamy 3 łyżki wody, aby nie przywarła do garnka. Gotujemy, aż będzie miękka. Puree robimy za pomocą widelca lub blendera.

Krok 4

Kasię rozpuszczamy i wszystkie składniki mieszamy ze sobą razem z zaczynem.

Krok 5

Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wykładamy do nasmarowanej Kasią formy i pieczemy max 45-60 minut w 170 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z dyniCiasto z dyni

Smaczne ciasto przygotujesz nie tylko z użyciem owoców, ale również wielu warzyw. Świetnym wyborem będzie dynia. Aby wypiek był miękki i apetyczny, najpierw zrób warzywne purée. Pierwszym krokiem do jego przygotowania jest obranie dyni ze skórki oraz wyciągnięcie z niej pestek, a następnie ugotowanie jej kawałków. Pestki możesz później wysuszyć i jeść jako przekąskę lub wykorzystać do innych wypieków i dekoracji sałatek czy dań wytrawnych. Miękką dynię zblenduj bez dodatku przypraw i śmietany. Do ciasta niezbędny jest także zaczyn drożdżowy, dzięki któremu całość dobrze wyrośnie. Drożdże z niewielką ilością ciepłego mleka i mąki odstaw w ciepłe miejsce, aby podwoiły swoją objętość. Na koniec, wszystkie składniki – wraz z dynią – połącz w ciasto o jednolitej konsystencji. Słodyczy doda mu odrobina miodu lub cukru pudru. Upiecz je w dowolnej formie, np. w prostokątnej blasze lub tortownicy. Udekoruj polewą lukrową z kandyzowaną skórką pomarańczową lub polewą czekoladową oprószoną orzechami oraz ziarnami słonecznika. Sprawdź ten przepis.