Bolońska fantazja przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bolońska fantazja

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
186 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

176 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

1 opakowanie

1 szklanka

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Naczynie żaroodporne wyłóż ciastem, ponakłuwaj widelcem, a następnie zapiecz kilka minut w nagrzanym do 200 °C piekarniku.

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę, dodaj mięso i smaż do momentu zrumienienia.

Krok 3

Do mięsa wlej szklankę wody oraz zawartość opakowania Knorr. Całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś jeszcze 10 minut. Na koniec dodaj tartą bułkę i wymieszaj.

Krok 4

Gotowy mięsny farsz wyłóż na zapieczony spód. Jajka lekko ubij, dodaj pieprz i pokryj nimi zapiekankę.

Krok 5

Posyp startym serem, a następnie naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bolońska fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bolońska fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bolońska fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bolońska fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bolońska fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bolońska fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bolońska fantazja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bolońska fantazja - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej