Dorsz pieczony, podany z kaszą pęczak i surówką z marchwi

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

10

103 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

319 osób wydrukowało

Pobierz pdf

312 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

120 gramów

4 łyżeczki

4 sztuki

4 łyżeczki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj rybę i osusz. Natrzyj dokładnie przyprawą Knorr do grilla i oliwą z oliwek. Odstaw na 15 minut do lodówki, aby ryba się zamarynowała. Rybę zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku ok 20 min. w temp. 180 stopni.

Dorsz pieczony, podany z kaszą pęczak i surówką z marchwi - Krok 1

Krok 2

Kaszę przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy dodaj Florę Original.

Dorsz pieczony, podany z kaszą pęczak i surówką z marchwi - Krok 2

Krok 3

Przygotuj surówkę: marchew obierz, zetrzyj na drobnej tarce jarzynowej, skrop sokiem z cytryny. Mandarynkę obierz ze skórki, podziel na cząstki, następnie z każdej cząstki zdejmij białą błonkę. W miseczce wymieszaj utartą marchewkę i mandarynkę.

Dorsz pieczony, podany z kaszą pęczak i surówką z marchwi - Krok 3

Krok 4

Wyłóż wszytki elementy potrawy na talerz.

Dorsz pieczony, podany z kaszą pęczak i surówką z marchwi - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: potasu, fosforu, witaminy A, kobalaminy, jodu, magnezu, miedzi, manganu, witaminy E, tiaminy, witaminy B6, witaminy C, folianów, witaminy D.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz pieczony, podany z kaszą pęczak i surówką z marchwi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz pieczony, podany z kaszą pęczak i surówką z marchwi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz pieczony, podany z kaszą pęczak i surówką z marchwi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz pieczony, podany z kaszą pęczak i surówką z marchwi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz pieczony, podany z kaszą pęczak i surówką z marchwi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz pieczony, podany z kaszą pęczak i surówką z marchwi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz pieczony, podany z kaszą pęczak i surówką z marchwi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz pieczony, podany z kaszą pęczak i surówką z marchwiDorsz pieczony, podany z kaszą pęczak i surówką z marchwi

Jeśli lubisz ryby, wypróbuj nasz przepis na pożywnego i zdrowego dorsza pieczonego, podanego z kaszą pęczak i surówką z marchwi. Ryby to doskonały produkt dla osób na diecie. Są bogate w pełnowartościowe białko, w wielu przypadkach chude i świetnie nadają się do pieczenia, dzięki czemu są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wybierz filet z dorsza pozbawiony skóry, żeby usprawnić sobie pracę, a następnie zamarynuj go w przyprawach i oliwie, by nabrał smaku. Pieczonego dorsza podawaj z kaszą pęczak – to gruboziarnista kasza jęczmienna, która zawiera wiele wartościowych składników i „dobrych” węglowodanów, zapewniających Ci zdrową energię. Pilnując, by ryba nie piekła się zbyt długo i pozostała delikatna, ugotuj kaszę al dente i przyrządź fit surówkę z marchwi. Połącz ją z cząstkami mandarynki, które dodadzą soczystości i słodyczy. Kaszę wymieszaj z niewielką ilością tłuszczu, by nabrała lepszego smaku i konsystencji, a gotowe danie udekoruj listkami świeżej pietruszki. Przygotuj pożywnego pieczonego dorsza na najbliższy obiad! To posiłek, który ma 285 kcal, czyli jest idealny dla kogoś, kto nie chce przekroczyć spożywania 1200 kcal dziennie.