Dyniowa baba drożdżowa z pomarańczowym lukrem

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2.5 szklanki

6 łyżek

25 gramów

0.5 szklanki

1 szczypta

1 szklanka

5 łyżek

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże skruszyć do kubka i dodać 1 łyżeczkę mąki, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Krok 2

Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn z drożdży, cukier, sól, pure z dyni oraz ciepłe mleko.

Krok 3

Ciasto wyrobić i dodać roztopioną Kasię oraz pestki dyni. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Jeśli jest bardzo rzadkie, dodać więcej przesianej mąki.

Krok 4

Odstawić do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy i ponownie pozostawić do wyrośnięcia, na około pół godziny.

Krok 5

Piec przez około 60 minut w temperaturze 180 st. C.

Krok 6

Pure z dyni: Kawałki dyni pokroić ze skórą na kawałki, ułożyć je na blasze i bez żadnych przypraw piec w 180 st. C przez około godzinę.

Krok 7

Ostudzić, zdjąć miąższ łyżką ze skóry i odcisnąć całość w ściereczce, pozbywając się jak najwięcej wody.

Krok 8

Odmierzyć potrzebną ilość i dołożyć do ciasta.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dyniowa baba drożdżowa z pomarańczowym lukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dyniowa baba drożdżowa z pomarańczowym lukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dyniowa baba drożdżowa z pomarańczowym lukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dyniowa baba drożdżowa z pomarańczowym lukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dyniowa baba drożdżowa z pomarańczowym lukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dyniowa baba drożdżowa z pomarańczowym lukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dyniowa baba drożdżowa z pomarańczowym lukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej