Filet mignon z sosem winno-grzybowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 gramów

2 łyżki

1 sztuka

300 gramów

2 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno grzyby i czosnek., w 3 kroku: Smaż czosnek i grzyby na 1 łyżce margaryny przez 5 minut. Dodaj wino i pozostaw do odparowania. Dodaj 2 łyżki mąki, gotuj razem przez 2 minuty. Dodaj 250 ml wrzącej wody, Sos do pieczeni jasny Knorr. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Dołóż steki i duś razem jeszcze przez 2 min.

Krok 2

Smaż steki na 2 łyżkach margaryny po 5 minut z każdej strony. Zdejmij z patelni i przykryj folią aluminiową.

Krok 3

Smaż czosnek i grzyby na 1 łyżce margaryny przez 5 minut. Dodaj wino i pozostaw do odparowania. Dodaj 2 łyżki mąki, gotuj razem przez 2 minuty. Dodaj bulion i musztardę. Zagotuj. Dołóż steki i gotuj razem jeszcze przez 2 min.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Filet mignon to potrawa, do przygotowania której należy wybierać krótką obróbkę termiczną, bezpośrednio nad źródłem ciepła, np. grillowanie, smażenie lub pieczenie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filet mignon z sosem winno-grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filet mignon z sosem winno-grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filet mignon z sosem winno-grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filet mignon z sosem winno-grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filet mignon z sosem winno-grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filet mignon z sosem winno-grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filet mignon z sosem winno-grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Filet mignon z sosem winno-grzybowymFilet mignon z sosem winno-grzybowym

Polędwica wołowa to mięso wyjątkowe, wymagające wyjątkowego potraktowania w kuchni. W światowej kuchni wyróżnia się kilka sposobów przyrządzania polędwicy, w zależności od rodzaju obróbki termicznej. Filet mignon to niezwykle delikatne i miękkie mięso, które należy piec krótko metodą bezpośrednią, a więc w bardzo wysokiej temperaturze. Aromatyczny sos grzybowy z dodatkiem czerwonego wina tworzy wspaniałe uzupełnienie dla soczystego mięsa. Wydobywa z niego cały smak i sprawia, że potrawa staje się wspaniałą przygodą kulinarną. Tak przyrządzoną polędwicę można podawać z dodatkami w postaci ryżu lub ziemniaków oraz surówki ze świeżych warzyw. Idealnie nadaje się na wielkie okazje. To nietuzinkowo przygotowane danie z całą pewnością na długo pozostanie w pamięci i chętnie będziesz do niego wracać.